Forskningen slår fast: Ägget kom före hönan

Forskningen slår fast: Ägget kom före hönan

Vad kom först, hönan eller ägget? Denna gamla fråga är till synes enkel, men gav till och med de gamla grekerna huvudbry. Med modern vetenskap och en dos logiskt tänkande har vi nu äntligen ett svar.

För sju år sedan bestämde sig några brittiska forskare för att en gång för alla knäcka den gamla filosofiska och vetenskapliga äggfrågan. Med hjälp av en superdator tittade de på det speciella protein (OC-17) som krävs för att bilda äggets skal. Detta protein finns bara i hönans äggstockar.

Eftersom ett ägg bara kan existera om det har funnits i en höna, rapporterades denna studie som bevis på att hönan kom först. Var frågan nu äntligen löst? Nej, inte riktigt. Till och med forskarna bakom kommenterade efteråt det var en bevisning som var rolig, men ganska poänglös. För varifrån kom i så fall hönan?

Redan de gamla grekerna
Det äldsta fossilet av ett ägg är ett dinosaurieägg som är ungefär 190 miljoner år gammalt. Men de äldsta fossil som vi brukar karakterisera som fåglar (Archaeopteryx) är bara runt 150 miljoner år. Så på det sättet skulle man kunna säga att ägg fanns långt innan fåglar utvecklades. Ägget före hönan alltså, åtminstone utifrån de fossil vi hittills hittat.

Men var uppstod egentligen frågan från början? Ja, som så mycket annat – i det gamla Grekland. Aristoteles skrev till exempel runt 350 år f.kr att både kycklingen och hönan alltid existerat.

På 1200-talet menade den kristne filosofen Thomas av Aquino att det absolut var kycklingen som kom först. Det baserade han helt på den Första Moseboken i Bibeln.

En förhistorisk ”nästanhöna”
Charles Darwin menade i sin klassiska bok ”Om arternas uppkomst” 1859, att ägget måste kommit först men det är svårt att säga när. För det är väldigt klurigt att utröna när en art blir en annan eftersom de överlappar varandra.

Men så, 2006, gick en filosof, en genetiker och en kycklinguppfödare ihop för att komma till ett slutgiltigt svar. Genetikern John Brookfield menade att vid någon tidpunkt i historien värpte ju en förhistorisk ”nästanhöna” ett ägg. Ett ägg som då blev det första moderna ägget genom en sista liten genetisk förändring. Kycklingen som sedan kom ut ur detta ägg blev då helt och hållet en höna.

Exakt när detta hände är inte lätt att fastslå, men hönor blev domesticerade runt 7000 år sedan. Denna teori gillas bland annat av astrofysikern Neil deGrasse Tyson som slog fast den i en tweet. Även den teoretiske fysikern Stephen Hawking verkar enligt uppgift ha köpt denna teori. Så logiken borde det i varje fall inte vara något fel på.

Så här står den moderna vetenskapen idag: Ägget kom först.

 

Text Jonatan Järbel, SVT Vetenskap


Comments are closed.