Årets vinter lämnar dyra spår efter sig

Årets vinter lämnar dyra spår efter sig

Trasiga vägskyltar och liv som gått till spillo. Det är konsekvensen av rekordmängden snö.

Årets vinter har blivit riktigt dyr för trafiken. Enligt en undersökning som SVT har genomfört så har snön bidragit till trafikolyckor som kostat flera liv, tak har rasat in och vägräcken, kantstolpar och vägskyltar har fått duka under. Notan beräknas landa på över 200 miljoner kronor i norra delarna av landet.

– Det har kommit så mycket på så kort tid att vi inte hunnit få undan snön i vinter säger Magnus Lilja projektledare på en av Trafikverkets entreprenörer, Peab, till SVT.

Snön har varit så pass extrem att man i många fall tvingats använda grävmaskiner. Jobbet hamnar hos entreprenörerna och Trafikverket får dras med extrakostnaderna.

– Det här är rekord som vi ser över en hel vinter i modern tid säger Kristofer Engstrand projektledare på Trafikverket Region Mitt till SVT. De 200 miljoner kronorna avser region Mitt och Nord. Risken finns dock att det blir ännu dyrare. Anledningen är en besvärlig tjällossning som börjar när kylan drar sig undan.

 

Text: Andréas Göransson, Entreprenad

 


Comments are closed.