Har du koll på körkortet – flera nya säkerhetsdetaljer

Har du koll på körkortet – flera nya säkerhetsdetaljer

Körkortet får nytt utseende av säkerhetsmässiga skäl, men det är inget som syns vid första anblicken. I samband med att nya körkortsregler infördes den 19 jan i år, kommer alla nya körkort att se annorlunda ut. Det är inga regler som ändras, inga uppgifter tillkommer eller kommer att tas bort på körkortet.

– Det enda som ändras är utseendet, berättar Kalle Molnar, enhetschef på Transportstyrelsens körkortsavdelning.

Personer som tar körkort, eller förnyar ett befintligt, kommer att få ett körkort med det nya utseendet, De som idag har ett tidigare utfärdat körkort behöver inte göra något då deras körkort kommer fortsätta att vara giltiga som förut.
Med ett nytt kort kommer också nya säkerhetsdetaljer. En del av dem är lätta att kontrollera med UV-ljus. Om man belyser körkortets baksida med UV-ljus framträder bilden av vägmärket ”Varning för barn”. Ett budskap med varsamhet och omtanke från Transportstyrelsen.
– UV-detaljerna är något som polis och handel kan kontrollera när de behöver bedöma ett korts äkthet, berättar Kalle Molnar.

Det nya körkortet
– är lite tunnare och mjukare
– har mindre foto än tidigare, placerat i mitten på vänstra sidan i stället för nere i vänstra hörnet.
– har en annan rosa nyans än tidigare och inslag av gul färg
– presenterar födelsesiffrorna som i övriga Europa, det vill säga DD.MM.ÅÅÅÅ
– saknar streckkoden på baksidan.

Streckkoden på baksidan ersätts på det nya körkortet av en datamatrix. Förändringen sker på grund av utrymmesskäl. Totalt ska 15 alternativa körkortsbehörigheter presenteras i en tabell på körkortets baksida och därmed får streckkoden helt enkelt inte plats. Datamatrixen som ersätter streckkoden innehåller dock samma information och kan avläsas i viss kassautrustning.


Comments are closed.