Johan med koll på vattenläckor

Johan med koll på vattenläckor

Vi träffar Johan Svensson, på Tundo Schakt AB, en gråmulen februariförmiddag i en byssja i Hammarkullen. Värmen slår emot oss när vi stiger på, Johans kollega Stefan Dverre från Kretslopp och Vatten hälsar oss välkomna och trollar fram ytterligare en stol för att alla ska få plats runt fikabordet. För tillfället har laget även praktikanten Johan Lunding från folkuniversitetet med sig. Stämningen är öppen och hjärtlig när SIVs grävande reporter plockar fram penna & block…

Hej hur är läget?
Bara fint med oss, vi är på väg och ska strax flytta på oss.

Vad är på gång just nu?
Nu är vi i Hammarkullen, vi har precis lagat en vattenläcka, bytt en avstängningsventil och nu skall vi vidare på ytterligare ett jobb i krokarna, bara ca 200 meter bort, men killarna flyttar ändå med sig byssjan. En brandpost skall bytas och Johan berättar för mig att det krävs en del planering eftersom vattnet måste stängas av så kan arbetet utföras först under morgondagen. De boende som berörs behöver få information om avstängningen. Nu för tiden sker det via SMS. Idag blir det lite förberedande arbete inför morgondagen. Men samtidigt som vi lämnar arbetsplatsen får Johan bege sig till ett annat arbetslag som behöver frilägga ett par kablar som stör deras arbete.

Hur ser du på 2016 och framöver?
Det blir förhoppningsvis fortsatt körning för VA-verket, den första 2-års perioden går ut i mars sedan går körningen ut på option, 1+1 år till kan de förlänga innan det blir dags för en ny upphandling. Men Johan är inte bekymrad han är inne på sin andra upphandlingsperiod nu, kör sitt femte år och tror inte att optionen kommer att innebära några problem för honom. Johan berättar att det i dagsläget är totalt 16 lag som ”går på vattenläckor” för VA- Verket i Göteborg. (Lagkamraten Stefan flikar in och säger att Johan är en duktig kille som alla är nöjda med.)

Hur länge har du jobbat med Schakt i Väst AB?
Jag började köra för Schakt i Väst i samband mer att jag tog över maskinen från Marcus Byberg på Cavatus, andra året på förra upphandlingsperioden.

Berätta lite om ditt företag, när startades det o.s.v.
Jag startade min enskilda firma redan innan studenten och hyrde ut mig som maskinist hemma i krokarna runt Romelanda 2007, då var jag 19 år. Efter ca ett år tog jag anställning hos Peter Ivarssons åkeri där jag körde hjulgrävare under ca ett år innan jag bytte anställning och började köra maskin hos Taxus. Jag hann bara vara anställd där ca 10 månader innan jag fick nys om körningen på VA-Verket för Marcus Byberg på Cavatus. Från början hyrde jag ut mig som F-skattare och körde Marcus maskin mellan mars och dec. 2010 då jag köpte loss maskinen, en ATLAS Terex 1505M, 2012 startade jag mitt Aktiebolag, Tundo Schakt AB.

Vilka är dina arbetsuppgifter?
Jag gräver, schaktar och arbetar med rörläggning tillsammans med mitt servicegäng, tillsammans servar vi stadens invånare med fungerande vatten och avlopp.

Vad kör du för maskin?
CAT 313 D

Vad händer framöver?
Jag hoppas på förlängning, det gäller att göra sig oumbärlig skrattar Johan.

Vad är det bästa med att jobba med Schakt i Väst?
Att pengarna kommer i tid och att jag kan vara med på upphandlingen. Johan tycker även att det är bra att kunna vända sig till Schakt i Väst med frågor och känner att han har bra kontakt med alla inne på kontoret.

Du har varit med ett tag, har du några tips till nya Team SIVare?
Det är bara att jobba på, inget gnäll, ta för dig och ha ett gott humör. Mer djävulskap också säger Johan och skrattar.

 

 

Om Johan Svensson

Ålder: Fyller 28 år

Familj: Förlovad och har 2 små barn, en tjej på 2,5 år och en kille på 7 mån.
– Han har en förstående fru flikar Stefan in.

Bor: Romelanda

Gör på fritiden: Spelar fotboll, kör cross och fyrhjuling, umgås med grannarna.

Äter helst: Stefans matlåda skämtar Johan och Stefan berättar att han är gammal kock och gillar att laga mat. Nä, men hemlagat säger Johan.

Kör helst: Fyrhjuling, jag har en Polaris 800.

Okänd talang: Sifferminne

Gillar: Att vara med barnen, det är gött att komma hem till familjen. Sedan är det klart fint med en pilsner ibland också.

Vill kunna: Köra flygplan.

Planerar: Vill bygga klart garaget, det ska vara klart 2017, men även bygga klart hemma.

Om 10 år: Så kör jag inte grävmaskin, kanske är jag arbetsledare eller så jobbar jag på Schakt i Väst säger Johan och ler.

Blir arg på: Lata människor

Lyssnar helst på: Allt men mest på radion, NRJ.

Är bra på: På att tjöta och att jävlas.
– Du är en go gubbe säger Stefan, inga sura miner, du är rak och det är bra sammanfattar han.

Läser: Kungälvsposten, SIV-bladet såklart, Aftonbladet i mobilen och sedan brukar jag läsa godnattsagor.

Övrigt som du vill tillägga: Tycker att Schakt i Väst borde synas lite mer och även hitta på mer aktiviteter, det är kul att träffas och tjöta avslutar Johan.


Comments are closed.