”Lillmangan” – erfaren grävmaskinist och händig husfixare

”Lillmangan” – erfaren grävmaskinist och händig husfixare

Klockan har precis passerat 14.00 denna fredag när SIVs grävande reporter Jenny möter Magnus ”Lillmangan” Berntsson på Skanska Bostäders byggarbetsplats i nya Hovås. Entusiastiskt börjar Magnus att berätta om bygget och till reporterns stora förtjusning så bjuds det även på en privatlektion i GPS/3D systemet innan intervjun kan ta sin början.

Vad är på gång just nu?
Magnus berättar att fastighetsbolaget Next Step Group har köpt hela området och skall bygga en helt ny stadsdel här.
– Det är Skanska Bostäder som bygger den här delen och jag kör för Carlbergs i Göteborg AB som gör markarbetena i den här etappen. Det är kul när man får vara med från början och se området växa fram, jag har kört här sedan maj 2015 och tycker att det är en väldigt bra arbetsplats.

Hur ser du på 2016?
Jag har kört för Carlbergs i fyra år och hoppas att jag får fortsätta där, den här etappen av bygget skall vara klar till semestern sedan får vi se vad det blir.

Hur länge har du jobbat med Schakt i Väst AB?
I fyra, fem år, hela tiden för Carlbergs.

Berätta lite om ditt företag, när startades det o.s.v.
Jag startade eget vid årsskiftet 2007/2008, då köpte jag loss min första maskin, en New Holland Kobelco 215 från Vena AB, där jag var anställd på den tiden. Magnus berättar att han kallas för ”Lillmangan”, ett smeknamn som hänger kvar sedan tiden på Vena AB.
¬Från början körde jag inte genom någon central och precis när jag startat mitt företag så kom lågkonjunkturen. Det var lite oroligt i början men jag hade tur och låg ute på vägjobb och bodde i husvagn i tre år. Detta var precis när jag flyttat ihop med tjejen som numera är min fru… det var inte överdrivet uppskattat tillägger Magnus och ler, men jag klarade lågkonjunkturen bra även om priserna gick ner något. Det positiva med att ligga ute på vägjobb är att det inte finns så mycket annat att göra än att jobba, så det blev många maskintimmar.

Vilka är dina arbetsuppgifter?
Nu jobbar jag med grundläggning, lägger VA.
Vad kör du för maskin?
Jag köpte ny maskin 2012 och kör nu en Case 210C, 2013 års modell som är utrustade med det senaste GPS/3D systemet.

Vad är det bästa med att jobba med Schakt i Väst?
Magnus funderar en liten stund och säger sedan att det är skönt att ha någon i ryggen som enmansföretagare och en trygghet att Schakt i Väst AB sköter faktureringen och ser till att pengarna kommer in.
– Det är bra också med utbildningarna som ni anordnar, jag var med på HLR utbildningen till exempel och Arbete på väg.

Du har varit med ett tag, har du några tips till nya Team SIVare?
Grundidén är att jobba med något som man tycker är roligt då blir man också bättre på det men gör.

Om Magnus Berntsson

Ålder: 31, är född 1984 så jag blir 32 i år.

Familj: Jag är gift, och så har vi en norsk skogskatt också som mest vill ligga och mysa i soffan.

Bor: Vi har en liten gård, mitt föräldrahem på Orust. När jag frågar Magnus om de har några djur på gården berättar han att de inte bedriver något jordbruk men att de har några små hus på gården som de har renoverat och hyr ut för att få gården att gå runt. När Magnus berättar vidare om sin gård slås jag av att han verkar vara en mycket snäll och ödmjuk person som gett många en andra chans trots att en del tidigare haft problem med sin ekonomi, något som han poängterar aldrig har behövt ångra, alla har tvärtom varit mycket noga med att göra rätt för sig.

Gör på fritiden: Renoverar hus och jagar hantverkare som inte kommer, vi köpte loss mina föräldrars hus för att tag sen och håller på att renovera det nu.

Äter helst: Fläskpannkaka

Kör helst: Fyrhjuling.

Okänd talang: Magnus berättar att han lagar en väldigt god Gulaschsoppa, jag har snott receptet från en gammal arbetsledare berättar Magnus.

Planerar: Som jag berättade håller vi på och renoverar för fullt, planen är att kunna flytta in till semestern.

Om 10 år: Jag hoppas att jag fortfarande kör grävmaskin, jag trivs med det jag gör och gillar att vara ensamföretagare. När jag frågar Magnus om det inte är jobbigt att pendla från Orust varje dag så säger han att det är gott att komma hem på kvällen. ”Jag gör det jag vill göra och bor fint där jag vill bo, då är det värt att pendla” säger Magnus glatt.

Blir arg på? När man inte får ha grejerna ifred, t.ex. dieselstölder och när folk kladdar på maskinen. Nästan varje dag när jag kommer till bygget pustar jag ut när jag ser att den är orörd. Jag har i och för sig haft tur och klarat mig bra hittills.

Lyssnar helst på: Totta Näslund och P4

Är bra på: Jag vet inte säger Magnus, men tillägger sedan leende, att jaga hantverkare som inte kommer.

Läser: Deckare, Leif GW Persson och Ann Rosman som skriver om Marstrand gillar jag.

Detta vet inte många om mig: Jag samlar på gamla fotogenlampor säger Magnus, det är jättemysigt med fotogenlampor och de sprider en go värme med, en sådan måste du skaffa fortsätter Magnus och skrattar när jag berättar att jag inte har någon fotogenlampa, men väl en väldigt omysig gaslampa hemma.

Övrigt som du vill tillägga: Det är jättebra när ni anordnar utbildningar, gärna efter arbetstid så att man kan vara med också tillägger Magnus. Det blir ett mervärde, är lätt att man som ensamföretagare inte prioriterar sådant som inte är absolut nödvändigt annars.

Tack, hej då: Tack själv, och på återseende!


Comments are closed.