Grävmaskinist med högt flygande planer

Grävmaskinist med högt flygande planer

Det är en gråmulen onsdag när SIVs grävande reporter Jenny parkerar bilen bakom Fässbergshemmet i Mölndal. På långt håll ser hon en JCB 200 komma larvandes, det är Patrik Stensson som kommer för att möta henne och göra sig redo för lite fotografering.

Vad är på gång just nu?

Utetjänst som jag kör för sedan 2,5 år tillbaka, håller på med grundläggning för det nya trygghetsboendet som Mölndalsbostäder håller på att bygga. Det är Peab som håller i projektet som redan är fem år försenat p.g.a. alla överklaganden, bygget skall vara klart till semestern 2017. Efter grundläggningen kommer vi tillbaka när byggnaden står på plats och färdigställer runt om.
Medan de pratar kommer fler och fler personer in i byssjan för att äta lunch, det råder en hjärtlig stämning och Patrik passar på ett presentera sina närmaste bordsgrannar som är Joseph, anställd av Utetjänst och Dennis som är lärling hos Utetjänst. Även en tjej, Sofie, som är egenföretagare ansluter till gruppen som lyssnar uppmärksamt på samtalet.

Hur ser du på 2016?

Det ser bra ut, jag har precis anställt en maskinist som skall köra vår Doosan 300, vi expanderar det är mycket att göra nu.

Hur länge har du jobbat med Schakt i Väst AB?

Drygt 15 år, från och till, jag har haft en del egna jobb också men det mesta har varit genom Schakt i Väst. Det är en trygghet som maskinägare att köra genom en central.

Berätta lite om ditt företag, när startades det o.s.v.

Jag startade mitt första bolag, Schaktsson 2001. 2010 så köpte mina föräldrar upp företaget och vi blev JS Traktorservice AB. Numer har vi en entreprenaddel som jag ansvarar för, där har vi tre anställda. Sedan har vi en servicedel också som framförallt servar park och grönytemaskiner, där har vi fyra anställda servicetekniker som åker runt. Det är jättesmidigt, de servar och reparerar grävmaskinerna också vid behov. Vi har vårt kontor/verkstad i Alafors och har även egen tillverkning av hydraulslangar där.

Vilka är dina arbetsuppgifter?

Jag kör grävmaskin säger Patrik och skrattar, nej vi gör hela grundläggningen här, förutom pålning.

Vad kör du för maskin?

En JCB 220, 2012 som är fullt utrustad med GPS/3D system. Vi har även en Doosan 300 samt en 190 hjulare som går för Carlbergs.

Vad händer framöver?

Jag vill expandera med en maskin till på hjulsidan, jag vill på sikt ha två bandare och två hjulare, då blir man bred och kan ha en bredare kundkrets. Den nya maskinisten har alla järnvägsutbildningar och jag har alla behörigheter för el.

Vad är det bästa med att jobba med Schakt i Väst?
Tryggheten och kompisförhållandet som jag har till transport och maskinförmedlarna på Schakt i Väst, det är kul med killarna där inne, ni verkar vara ett gott gäng. Sedan är det bra att Martin har blivit VD också, han har ju varit med länge, ända sedan jag började tror jag, då satt han inne och tog emot ordrar.

Du har varit med ett tag, har du några tips till nya Team SIVare?
Investera klokt, det behöver inte alltid vara nytt. Det är viktigt att tänka på och förbereda sig för kommande lågkonjunkturer och se till att ha marginaler.

 

Om Patrik Stensson:

Ålder: 36

Familj: Fru och två barn samt två blandrashundar.

Bor: Sålanda, strax öster om Skepplanda.

Gör på fritiden: Mycket motorsport, sedan gillar jag friluftsliv och vandring med, att ta med tältet och ryggsäcken och ge sig ut i skogen är avstressande när man har pressande projekt. Vi är ute en del med Husvagnen också.

Äter helst: Kamben

Kör helst: Min Dodge

Okänd talang: Jag bakar gärna och det mesta.

Gillar: Whisky och min fru.

Vill kunna: Flyga helikopter

Drömmer om: Att bygga mitt nästa hus, jag skulle vilja spränga ner ett hus i berget, så att det inte syns uppifrån, taket skall vara parkering. Det skall vara ett självförsörjande miljöhus som har en öppen sida, med altan på den sidan, berättar Patrik entusiastiskt medan reportern försöker föreställa sig huset och undrar om frun verkligen är med på detta.

Planerar: En Moto GP resa, kanske till Italien.

Om 10 år: Samma som idag, jag visste vad jag ville göra redan när jag började skolan och jag trivs med det jag gör och vill fortsätta köra grävmaskin.

Blir arg på? Han blir arg på mig inflikar Joseph och skrattar, nej han blir arg när han inte får som han vill, på motgångar säger Joseph och det verkar som att Patrik håller med.

Lyssnar helst på: Allt, på det mesta, vilket tråkigt svar… men så är det säger Patrik.

Är bra på: Släppa på spärrarna.

Läser: Mest faktatidningar.

Detta vet inte många om mig: Oj, jag är inte så blyg av mig så folk vet nog det mesta om mig.

Övrigt som du vill tillägga: Jag önskar att branschen skulle vara bättre bemannad och bättre på att ta till vara på nyutexaminerade ungdomar. Det är även viktigt att ta hand om dom tjejer som trots allt finns i branschen och stötta dom också, jag hade gärna anställt en kvinnlig maskinist med det gick inte att få tag på berättar Patrik.

Tips/önskemål till Schakt i Väst, vad kan vi bli bättre på? På att besöka sina leverantörer lite oftare, kom gärna förbi och säg hej, mer än så behöver det inte vara men det är viktigt för relationen.

Tack och hejdå! Tack själv och ha det fint.

 


Comments are closed.