Den dansante maskinisten

Den dansante maskinisten

Det är en ganska mild vinterdag när SIV:s grävande reporter Johan parkerar och kliver ur bilen på det nyöppnade bygget bakom Thorildskolan i Kungälv. En bit längre in på arbetsplatsen står Ronny Åkesson, Bore Schakt AB, med sin larvmaskin och ska precis ta lunchrast. När han får syn på Johan ler han brett och bjuder in till en kopp kaffe ihop med resten av arbetslaget.

Vad är på gång just nu och var är du och arbetar?
Just nu kör jag för Mark- och Energibyggarna i Kongahälla, Kungälv. Här ska det byggas ett helt nytt resecentrum som ska stå klart 2018.

Vad kör du för maskin?
En precis inköpt VOLVO EC220DL 14-årsmodell fullutrustad med 3D/GPS system.

Berätta lite om ditt företags historia och när startades det o.s.v?
Idag består företaget Bore Schakt AB av 2 grävmaskiner och 1 arbetande arbetsledare. Jag startade bolaget 1970 som ensam maskinförare och gick med i Kungsbacka Grävcentral när de drog igång. Jag hade på den tiden en Hymas 470 grävlastare som var tvåhjulsdriven. I början på 80-talet så tillkom det sedan en Case hjulgrävare och strax därpå även en Liebherr hjulgrävare. Under 90-talet så var jag nere i Malmö och byggde erosionsskydd under brobygget i ett par år, det var ett riktigt spännande jobb som var lite annorlunda. När det jobbet var avslutat så åkte jag hem och har sedan dess jobbat mestadels i Göteborgstrakten.

Vad är dina arbetsuppgifter?
Att schakta för VA ledningar, kabelledningar, dräneringar och terminaler. Sen ska vi även gräva ur för Gabionstensmurar, så här finns att göra.

Vad är det bästa med att vara med i Schakt i Väst?
Jag tycker det är ordning och reda, raka besked och det är alltid glada miner när man träffar personalen.

Vad tycker att Schakt i Väst kan bli bättre på?
Tycker allt att ni kan synas ute lite oftare, det skadar aldrig.

Hur ser du på kommande säsong under 2017?
Det känns som 2017 kommer bli ett ganska bra år i vår bransch. Det är ju så många projekt som ska startas upp så jag tror vi kommer ha mycket att göra. Bara häromdagen hörde jag på radion om hur mycket det ska byggas i Göteborgstrakten så vi får hoppas det stämmer.

Om Ronny Åkesson:

Ålder: 69

Bor: Veddige

Familj: 3 söner och 1 dotter

Gör på fritiden: Umgås med barn och barnbarnen gärna ute på havet ihop. Blir även någon tur ut med husbilen

Äter helst: Fisk

Kör helst: Husbilen, gärna till Norge

Okänd talang: Dansar Bugg och Foxtrot två gånger i veckan

Gillar: Att umgås med barn och barnbarnen

Lyssnar på: Dansbandsmusik


Comments are closed.