ME-rapporten: Fler kvinnor måste in i branschen

ME-rapporten: Fler kvinnor måste in i branschen

Fler kvinnor måste in i entreprenadbranschen. Det anser en stor majoritet av de som svarat på Maskinentreprenörernas senaste konjunkturundersökning Meko. I rapporten, som presenterades nyligen, framgår att hela 85 procent av maskinentreprenörerna i undersökningen anser att det behövs fler kvinnor i branschen.­

– De starkaste argumenten för detta är inte behovet av arbetskraft, utan att det skulle bidra till en bättre blandning, mer dynamik och trevligare stämning, säger Magnus Johansson på Industrifakta som är projektledare för Meko. Drygt 80 procent av företagen i branschen har svårt eller mycket svårt att rekrytera personal och kan därför inte utföra nödvändiga jobb eller expandera som de önskar. Av rapporten framgår att det inte finns något motstånd eller någon oro bland maskinentreprenörer att anställa arbetskraft med utländsk bakgrund. Det är tydligt att företagen hoppas att denna möjlighet växer i framtiden. 78 procent av maskinentreprenörerna i undersökningen kan tänka sig att anställa utländsk arbetskraft.­

– Det vi maskinentreprenörer behöver är yrkeskompetens, att man klarar det svenska språket, och inte om man är man eller kvinna, eller var man är född, kommenterar Anders Jordell, på Jordells Åkeri & Entreprenad i Karlstad, i ett pressutskick från ME.

 

Text: Erik Mattsson, em@industry-point.se   Foto: Martin Olsson


Comments are closed.