De populäraste städerna att besöka just nu

De populäraste städerna att besöka just nu

Kosmopolitiska och toleranta Tel Aviv är den perfekta kombinationen av stad och strand. Men vi reser också gärna till Tokyo, Boston, Aten och ytterligare fyra metropoler.

 

1. Tel Aviv – Coolast i Mellanöstern

En oas av vidsynthet, frihet, skapande och njutning mitt i en problematisk region. Grundad av nyanlända tyska judar åren efter andra världskriget. Den vita bauhausstaden, som ligger strax norr om den arabiska hamnstaden Jaffa, är allt det som resten av Mellanöstern inte är: en harmonisk och kosmopolitisk plats där alla ledigt samsas om samma plätt, oavsett religion, sexuell läggning och etnicitet. Strosa under platanerna på Rotschild Boulevard, ät krispig falafel på de trånga gatorna runt Carmel Market och upplev det spännande krog- och barlivlivet i trendiga, gentrifierade Neve Tzedek. Och inte minst: bada från den 8 kilometer långa stranden med gyllengul mjuk sand.

Direktflyg till Tel Aviv året runt och till Eilat i södra Israel under vinterhalvåret.

Tips: Bellboy bar
Det bästa sättet att beskriva Bellboy är att tänka sig ett scenario där den galne hattmakaren från “Alice i underlandet” rest bak i tiden till 1920-talet, blivit mixolog och öppnat en bar. Drinkarna ihop med den sköna atmosfären är det största dragplåstret – bland annat kan du beställa in ett badkar komplett med en badanka och ätbart bubbelskum – men även maten håller hög nivå.
– Johanna Jackson, webbredaktör, Vagabond

 

2. Granada – Mellan hav och berg
Vissa menar att ett av världens sju underverk finns i Granada. Men så är också det moriska palatskomplexet Alhambra något alldeles särskilt. Den röda fästningen som vilar på en höjd nedanför bergskedjan Sierra Nevada är ett av de mest imponerande exemplen på muslimsk arkitektur och är i sig en tillräcklig anledning till att besöka staden. Att man i närheten kan åka skidor och vandra i bergen och sedan köra ner till Medelhavets stränder på en timme, är inte heller fel. Efter ett besök på Alhambra följer man förslagsvis floden som tar dig förbi den medeltida stadsdelen Albayzín och det kafékantade promenadstråket Paseo de los Tristes, äter tapas, dricker iskallt tinto de verano och avslutar kvällen med en flamencoshow.

Direktflyg till Malaga och vidare med tåg eller buss till Granada.

Tips: Lyxcamping med pool
Husvagnscampingen Fuente del Lobo som ligger uppe i bergen, en kvarts bilresa från centrala Granada. Förutom väldigt vackra vyer erbjuds söta små stugor, pool och en chic restaurang.
– Johanna Jackson, webbredaktör, Vagabond

 

3. Tokyo – Megastad med småstadskänsla
Brittiska livsstilsmagasinet Monocle rankade 2017 för tredje året i rad Tokyo som bästa staden i världen att leva i. Tokyo är en maxad urban upplevelse som lever 24 timmar om dygnet. Här hittar man de senaste trenderna inom mode, teknik och gastronomi. Men trots att det är en megametropol känns staden aldrig kaotisk. Tågen går i tid och det är lätt att ta sig runt. Staden är uppbyggd av små intima kvarter, där det ibland känns som att befinna sig i en liten lugn småstad. I nummer 2 av Vagabond besöker vi trendiga och bohemiska Koenji, en av de mest hajpade stadsdelarna i Tokyo. Missa inte det!

Direktflyg från Köpenhamn och Helsingfors.

 

4. München – Porten till Alperna
München är välstånd, njutning och välbevarad historia. Och Berlins antites: det är mindre bombat, mindre traumatiserat, renare, prydligare och ordentligare. Här finns en välbevarad altstadt med gränder, medeltida fasader och gigantiska ölhallar och så Viktualienmarkt med lokala matspecialiteter. Dessutom Englischer Garten, ett promenad- och picknickvänligt grönt stråk som sträcker sig ända från Bayerns feta jordbruksjordar in till stans mitt. Närheten till Alperna är ett plus, för bara en timme bort i Garmisch-Partenkirchen väntar utmanande vandringsleder på sommaren och häftig utförsåkningen på vintern. Att det är i München som Oktoberfest firas årligen med orgier i humle och malt behöver vi väl inte påpeka (2018 fylls första sejdeln den 22 september).

Direktflyg från flera skandinaviska städer eller tåg via Köpenhamn och Hamburg

Tips: Klosteröl i solen
En solig söndag gör du som många andra Münchenbor: tar pendeltåget till Tutzing och därifrån bussen till Kloster Andechs Biergarten (andechs.de) med utsikt över Ammersee. Tjocka klosterväggar, långa träbord, jättelika skinkstekar och saltkringlor och ännu större ölsejdlar. Här innebär beställningen Eine kliene bier att man serveras en halvliter.
– Per J Andersson, redaktör, Vagabond

 

5. Boston – Historisk hamnstad
“Historisk” är ett ord som ska tas med en nypa salt i USA, där många städer knappt har mer än 150 år på nacken men ändå skryter om sina “historiska byggnader”. Men Boston lever verkligen upp till epitetet. En av landets äldsta städer, och en skådeplats för många avgörande ögonblick i skapandet av Förenta staterna. Boston pendlar mellan olika ytterligheter – från intellektuella diskussioner på prestigeuniversitetet Harvard till hejaklacks-ramsor på stadens idrotts-arenor. Hemmalagen Red Sox, Bruins och Celtics hyllas som halv-gudar här. Boston är också ett perfekt avstamp för en rundresa på östkusten. Halvön Cape Cod och ön Martha’s Vineyard med långa vita stränder finns till exempel inom nära räckhåll. USA:s förste president blickar ut över Boston, som är vad amerikanerna kallar en “gammal stad”.

Direktflyg från Köpenhamn.

 

6. Helsingfors – Ekologisk mat och designbastu
Det händer grejer på andra sidan Östersjön. Helt plötsligt känns Finlands största stad som ett fullgott alternativ till Köpenhamn eller Oslo om man vill ha en weekend på nära håll. Design, konst och arkitektur har länge varit ledord i Helsingfors, men det är först på senare år som man förmått förändra bilden av staden på allvar. Till och med maten har fått ett lyft. Finsk föda har aldrig vunnit något internationellt gensvar men nu kommer en ny generation av kockar som lyfter fram lokala råvaror och smaker. Testa till exempel hyllade Jord – en ekologisk restaurang med vacker utsikt över staden (Urho Kekkonens gata 1). Ett besök i Finland är naturligtvis inte komplett utan en bastu. Slink in på Löyly, ett stort arkitektritat sauna-palats vid vattnet som har öppet sent på kvällen. Svettas i rökbastu och svalka av dig med ett dopp i havet.

Färja från Stockholm eller direktflyg från flera platser i Sverige.

 

7. Austin – Galen musikhuvudstad
Bara Nashville skulle kunna hota Austins position som södra USA:s musikhuvudstad, här finns fler klubbar och konsertlokaler per capita än någon annanstans. Och liksom Nashville, Tennessee är Austin i Texas en liberal och kosmopolitisk oas i en stockkonservativ delstat. “Keep Austin Weird” är mottot som stadens invånare försöker leva upp till. Till råga på allt är det en matdestination av rang! I Austin med omnejd finns några av landets mest namnkunniga BBQ-restauranger. Området South Congress är fortfarande en av de bästa platserna att bo, äta och shoppa på men på senare år har East Austin tagit över rollen som stans trendigaste kvarter. 6th Street är Austins mest kända bargata.

Flyg via London, Chicago eller New York

Tips: Stilfullt boende
Hotel San José har ett kanonläge mittemot klassiska klubben Continental som har flera konserter varje dag. Ett gammalt bungalowmotell från 1930-talet som genomgått en extreme makeover och förvandlats till en stilfull och lummig oas. Perfekt ställe att varva ner mellan barrundorna på 6th Street och South Congress. – Fredrik Brändström, chefredaktör, Vagabond

 


8. Aten – Bortglömd metropol
Aten har orättvist dåligt rykte bland resenärer, eftersom de flesta är så ivrigt på språng ut i övärlden och betraktar staden som något nödvändigt ont. Men stanna! För i själva verket är Aten en perfekt mix av allt det man kan begära av en europeisk metropol. Historiska skatter med allt från soldränkta Akropolis och romerska agoran till alla museer med det bästa från antiken. Inför OS 2004 byggdes nya spårvagnslinjer samtidigt som bilarna kördes iväg från centrala gator, till förmån för stenlagda promenadstråk. Strosa runt i den gamla turkiska basaren i Monastiraki och i grönskan på Filopappos-berget, ät middag på Lycabettuskullen med hela staden för dina fötter och häng på anarkistiska pubar i studenternas Exarchia. Monastiraki och Plaka är byggda ovanpå det som var centrum i antikens Aten.

Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn.

Tips: Bio på hustak med Akropolisutsikt
Gå på bio. Inte i en mörk biosalong, utan under stjärnhimlen på ett hustak med utsikt över Akropolis. Givetvis finns en bar så att du kan sippa på ett glas ouzo eller en frappé medan du ser filmen. Cine Thishio på Apostolou Pavlou 7 visar film april–november. – Per J Andersson, redaktör, Vagabond

 

Foto: Fotolia, IBL

 

 


Comments are closed.