Byggbranschen levererar ny rekordprognos för höstens arbetsmarknad

Byggbranschen levererar ny rekordprognos för höstens arbetsmarknad

Arbetsgivare i byggbranschen förväntar sig en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +13 procent, Det är en knapp ökning från föregående kvartals prognos, som då var den starkaste jobbprognosen branschen sett på sex år. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare i byggbranschen lämnar en stark jobbprognos för hösten, vilket är goda nyheter om trenden håller i sig. Samtidigt upplever svenska företag i flera branscher att det blir allt svårare att rekrytera. I dag har vi den mest omfattande kompetensbristen i Sverige på 12 år, enligt vår senaste undersökning Talent Shortage, säger Lars Forseth i ett pressmeddelande.

Sysselsättningstrenden för byggbranschen är +13 procent, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig många fler jobbtillfällen under det fjärde kvartalet 2018. Det är en knapp ökning från föregående kvartals jobbprognos på +12 procent, vilket var den starkaste jobbprognosen från arbetsgivare i branschen på mer än sex år.

Jobbprognosen motsvarande kvartal förra året låg på +7 procent. Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på +8 procent inför det fjärde kvartalet, den näst starkaste jobbprognosen under de senaste fem åren. Branscherna med starkast jobbprognoser:

1. Parti- och detaljhandeln, +16 procent
2. Tillverkningsindustrin, +16 procent
3. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
4. Byggbranschen, +13 procent

 

Andréas Göransson, Nordiska medier Illustration: Manpower


Comments are closed.