Ökat intresse för spindelgrävaren

Ökat intresse för spindelgrävaren

Spindel eller apa? Bara fantasin sätter gränsen för udda maskin.

2015 kunde schweiziska Menzi Muck fira leveransen av det 6 000:e exemplaret av den mycket speciella spindelmaskin som trivs lika bra på alpslutningarna som i Floridas träskmarker. Produkten togs ursprungligen fram av Ernst Menzi som saknade en maskin som inte bara fungerade på platt mark utan också kunde ta sig fram och arbeta på alpsluttningarna.
När den första maskinen levererades 1966 hade familjenamnet Menzi kompletterats med Muck

– ett namn som hämtades från en saga skriven av Wilhelm Hauff på 1820-talet och handlade om lille Muck – en man som kastade sig över vilken utmaning som helst övertygad om att den gick att lösa.
Och det är ingen tvekan om att Menzi Muck klarar åtskilligt som skulle vara helt otänkbart för andra produkter. Bergsklättring är bara en av dessa, vada i vatten en annan, för att inte tala om att klättra över exempelvis staket.

Den svenska marknaden har dock varit betydligt mer svårflörtad än den centraleuropeiska eller för all del marknaden i södra USA med sina svårforcerade sumpmarker.

– Maskinen är otroligt flexibel, men den stora svårigheten är att få kunden att förstå vilka möjligheter den erbjuder, säger Truls Østerud, som sedan ett par år även har fått Sverige på sin lott i det bolag som Menzi Muck startat i Norge. Läs mer här.

– Så här långt har vi lyckats bättre i Norge, men det finns en stor potential i Sverige och vi har sålt vår första maskin till en entreprenör i Östersund som ska använda den vid fiberläggning.
Besökarna på höstens Entreprenad Live fick chansen att med egna ögon se hur en M540 ur företagets produktpalett hanterade en inte alltför hög, men relativt brant sluttning. Bland imponerade åskådare fanns Lars Götesson som driver Björkfors Gräv och Markservice från Rimforsa mellan Linköping och Vimmerby.

– Det är en fantastisk maskin. Jag har en M545 själv som även min son Henrik använder. Det är en riktig ”klätterapa” som inte bara trivs väldigt bra i bergsluttningar utan också vid vatten. Den är lika användbar vid grävning i svår terräng som vid buskröjning och trädklippning.

Text: Morgan Andersson, Mentoronline


Comments are closed.