Nya registreringsskyltar på gång

Nya registreringsskyltar på gång

De svenska registreringsskyltarna för fordon får ett nytt utseende. I januari kom de nya skyltarna, där den sista siffran kan ersättas med en bokstav. En liten förändring – miljontals nya möjligheter. De nya skyltarna ska räcka för lång tid framöver och är av nöden födda. Antalet möjliga kombinationer med det gamla systemet, tre bokstäver följda av tre siffror, börjar ta slut.

– Det har nått en kritiskt låg nivå. Vi behöver öka antalet möjliga kombinationer, säger Petra Engvall, kommunikatör på Transportstyrelsen.

Möjligheten att byta ut den sista siffran mot en bokstav får dramatiska effekter. Enligt Transportstyrelsen ökar antalet möjliga kombinationer med 26 miljoner. Från 12 miljoner till 38 miljoner.

 

 

Det är den första förändringen av registreringsskyltarna sedan 1972, då länsbokstaven togs bort och det nuvarande formatet infördes.

– Den här förändringen ska rädda oss för lång tid framöver, säger Petra Engvall.

Förändringen gäller bara nya bilar och kommer inte innebära något nytt för bilar som redan är i trafik. Det nya systemet lanseras den 16 januari, och några veckor senare kan man se de första nya registreringsskyltarna på svenska vägar.

 

Foto: SvD / TT /
Text: Andreas Granath, Göteborgs Posten


Comments are closed.