Byggbranschen fortsatt konkursutsatt

Byggbranschen fortsatt konkursutsatt

Byggnäringen toppar i vanlig ordning listan över konkursdrabbade företag under januari månad i år. 114 konkurser är mer än dubbelt så många som för tvåan på listan – detaljhandeln –och innebär dessutom en ökning med hela 24 procent jämfört med januari 2019.

När UC nu presenterar konkursstatistiken för januari ser det förhållandevis stabilt ut för svenskt näringsliv.

– Konkursnivåerna står stilla under årets första månad precis som de har gjort länge nu. Den befarade avmattningen i konjunkturen är inget som syns i konkursstatistiken. Sveriges företag mår över lag ganska bra. I Stockholm står konkurserna också stilla precis som i övriga landet. Det är bara små variationer, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Det som ser bra ut på ytan visar dock stora variationer när siffrorna bryts ner till branschnivå. Bland annat sticker byggindustrin ut med en ökning från 92 till 114 konkurser när januari månad 2019 jämförs med januari 2020.

– Många av de företag som gick i konkurs i januari är små företag med mycket låg omsättning. En del är nystartade. Vår statistik visar att det kan vara tufft att starta företag. I många fall har den enskilde entreprenören lagt ned både kapital och arbetstimmar och konkursen påverkar givetvis hela privatekonomin.

– Som entreprenör bör man tänka efter både en och två gånger innan man startar en verksamhet inom detaljhandel, restaurang eller bygg, om man inte kan branschen mycket väl, säger Richard Damberg.

Viljan att starta eget tycks dock vara stor. Enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe startades 5 349 aktiebolag i Sverige under januari, en ökning med 20 procent jämfört med samma period förra året. Ökningen kan dock ha en naturlig förklaring.

– Från och med 1 januari sänktes aktiekapitalet för aktiebolag till 25 000 kronor. Tanken med att sänka kapitalkravet ytterligare är att göra företagsformen mer tillgänglig för de som vill starta ett företag. Det främjar företagande och bidrar självklart till att fler människor får möjlighet att kunna starta ett eget bolag vilket är positivt, konstaterar Creditsafes vd Henrik Jacobsson.

Enligt företaget har så mycket som 65 procent av de nystartade bolagen valt ett aktiekapital på mindre än 50 000 kronor.

 

Text: Morgan Andersson Foto: Getty Images


Comments are closed.