Mobilspel ska förebygga smitta på bygget

Mobilspel ska förebygga smitta på bygget

Det började som ett sätt att vägleda danska byggnadsarbetare till säkrare arbetsdagar i coronatider. Nu finns det mobilspel som tagits fram av Ramboll Danmark tillgängligt på sex språk, bland annat svenska.

– Med gamification uppmärksammar spelet social distansering och god hygien i en miljö med speciella förutsättningar och vanor som kan vara svåra att bryta på egen hand, säger David Hermansson, affärsutvecklare på Ramboll Sverige.

– Vi utvecklade från början spelet för att hjälpa danska hantverkarna på byggarbetsplatser i ett i övrigt nedstängt Danmark. Nu finns det översatt till flera andra språk, bland annat svenska och engelska.

Coronapandemin har skapat oro över praktiskt taget hela världen. I ett försök att förebygga de värsta scenarierna på danska byggarbetsplatser valde Rambolls danska bolag att tillsammans med bland annat den danska branschorganisationen för byggföretag, Dansk Byggeri, att utveckla appen ”Forebyg smitte”.

Resultatet blev ett kostnadsfritt mobilspel som med utgångspunkt från specifika och typiska situationer på arbetsplatserna ska klara att guida byggarbetsplatsens medarbetare genom exempelvis de smittorisker som följer med coronaviruset.

– Det är allas ansvar att följa myndigheternas rekommendationer för att hjälpa till att platta ut kurvan. Digitala spel tillgängliga för alla i mobilen är vårt sätt att uppmärksamma vardagssituationer där vi behöver fundera ett varv extra och det vore bra om vi gjorde det även efter coronakrisen för att hålla oss mer friska, säger David Hermansson.

Text: Morgan Andersson, Nordiskemedier.se Bild: Ramboll

 

 


Comments are closed.