Liseberg miljardsatsar på vattenlek

Liseberg miljardsatsar på vattenlek

I början av år 2024 ska portarna till Lisebergs nya vattenpark slås upp efter en total investering på strax över en miljard kronor. Byggnadsarbetet inleds i dagarna av NCC i en entreprenad, värd cirka 700 miljoner kronor.

Vattenparken som får namnet Oceana kommer att bli cirka 13 600 kvadratmeter stor med en badyta om cirka 6 000 kvadratmeter inomhus och 4 000 kvadratmeter utomhus. Tanken är att anläggningen ska innehålla 14 åkattraktioner, varav fyra större vattenattraktioner, en vågpool, familjeflod samt vattenlek för olika åldrar. Vattenparken dimensioneras för att samtidigt kunna ta emot upp till cirka 1 750 personer under den del av året då även utomhusdelen kan hållas öppen. Under resten av året ska vattenparken kunna ta emot upp till 1 250 besökande.

– Det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien i dag. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda den här typen av upplevelser inomhus och därmed anpassade för vårt svenska klimat. Min personliga favorit är ”boomerangon”. I den åker sex personer samtidigt, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsprojekt.

En av milstolparna i projektet kom på plats 2017 då kommunfullmäktige i Göteborg sa ja till Lisebergs expansionsplaner med upplevelsehotell och vattenpark inomhus i anslutning till nöjesparken. För entreprenören NCC är uppdraget en del av det partneringavtal med Liseberg som inleddes 2018. I oktober 2019 startade bygget av Grand Curiosa Hotel och nu sätts spaden i jorden även för vattenparken som får namnet Oceana.

Totalt beräknas investeringen i vattenparken landa kring 1 060 miljoner kronor. Då ingår även café, butik, restaurang, omklädningsrum och reception i byggnaden som får ett plan för bad, källarplan samt ett torn på 40 meter som innehåller de fyra största attraktionerna.

– NCC:s badhuskompetens och ett nära partneringsamarbete med Liseberg har varit avgörande i detta komplexa arbete. Det inger också stort hopp om ljusning framåt av att se Lisebergs vilja att driva igenom projektet trots en svår tid för turistnäringen, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC Building Sweden.

Enligt Lisebergs styrelseordförande Christer Holmgren (M) är satsningen precis vad destinationen Göteborg behöver för att få igång turistnäringen igen efter coronakrisen.

– Vattenparken kommer att kunna ta emot en halv miljon besökare om året och generera 185 000 extra gästnätter till staden. Det kommer att ge nytt liv till en krisande bransch, säger Christer Holmgren.

 

Text: Morgan Andersson, Nordiskemedier.se Illustration: Quarry Fold


Comments are closed.