Årets glögg utsedd

Årets glögg utsedd

Varje år släpper Blossa en limiterad glögg i en ny spännande smak. Årets glögg med namnet Myntathé hämtar inspiration från Marrakech!

Sedan 2003 reser Blossa varje år till en utvald plats i världen för att hitta inspiration till årets glöggsmak. Fram till 2010 hämtades inspirationen från nordiska vintersmaker som lingon, saffran och vinteräpple, men på senare år har man bland annat rest till Indien, Japan, Italien och förra året Hawaii.

Grönt te och mynta
I år har Blossa färdats till Marrakech och världsarvet Jemaa el-Fna, Sagoberättarnas torg. Torget är omringat av caféer som tillagar Maghremi-te, ett grönt te som smaksätts med mynta.

– Maghrebi-te framställs på ett ceremoniellt vis; det tar tid att brygga och avnjuts varmt i sociala sammanhang. Här ser vi flera likheter med vår glögg som även den förknippas med vänner och familj samt framställs hantverksmässigt och omsorgsfullt över tid. Det gröna teets strävhet gifter sig med sötman från glöggen vilket ger den ett trevligt avslut. Myntan i sin tur bidrar med en ton av friskhet som svarar upp mot det söta, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Provsmakning av glöggen
Vi har provsmakat glöggen som har en subtil doft och smak av mynta och grönt te blandat med traditionella glöggkryddor. Glöggen är baserad på vitt vin och lite lättare i smaken än traditionell rödvinsglögg. Den fungerar lika bra varm som kall och man kan gärna garnera glaset med lite färska myntablad. Glöggen passar även utmärkt till den moderna klassikern glubbel med glögg och bubbel.

Flaskans design
Årets flaskdesign har inspirerats av klassiskt marockanskt kakel som ofta pryder både väggar och golv. Den grönblå färgen för tankarna till det närliggande och svalkande havet. Siffran 20 på flaskans framtida har en mässingsliknande färg och påminner om kalligrafi.

Blossa 20 Myntathé (nr 810 00-01) finns att beställa på Systembolaget från och med 15 september. Alkoholhalten ligger på 15 % och priset är 124 kr/75 cl.

Text: recept.se

 


Comments are closed.