Goodyear gör däck av sojabönor

Goodyear gör däck av sojabönor

Däcktillverkning förbrukar väldiga mängder petroleumbaserad olja. Nu vill däcktillverkaren Goodyear ersätta den petroleumbaserade oljan med olja tillverkad av sojabönor.

Sojabönor är inte bara goda när de är ångade och saltade. De kan också användas för att framställa olja med samma användningsområden som i princip alla andra oljor. Till exempel går sojaolja alldeles utmärkt att använda för att framställa däck.

Det har däcktillverkaren Goodyear tagit fasta på och har satt upp som mål att helt byta ut petroleumbaserad olja i företagets produkter till år 2040, som ett led i målsättningen att minska utsläppen av växthusgaser. Redan nu blandar man i sojaolja för att skapa gummiblandningen till däcket Efficientgrip Performance 2.

– Att byta ut del för del resulterar i avsevärda förbättringar av behandlingen. Vi körde utvärderingar i våra anläggningar och vi såg en sju- till 15-procentig minskning av hur lång tid det tar att blanda en sats. Vi kan då utnyttja den minskningen för energibesparingar eller för att öppna upp kapacitet, säger dr Bob Woloszynek, chefsingenjör för utveckling av råmaterial och tekniska förstärkningar hos Goodyear.

Att man använder just sojaolja beror på att det är en vegetabilisk olja som har likartade temperaturegenskaper som andra gummiliknande ämnen. Vid låg temperatur stelnar den till ett glasliknande tillstånd, vilket har den fördelen att man kan balansera däckets prestanda vid vått väglag och i vinterförhållanden.

– Det är lätt att förbättra en specifik egenskap, men normalt måste man då kompromissa med någon annan egenskap. Vi har här lyckats förbättra en egenskap utan att något annat måste bli sämre, säger dr Woloszynek.

 

Text: Daniel Östlund, Motormagasinet      Bild: Goodyear


Comments are closed.