Årets glögg utsedd

Årets glögg utsedd

I år har Blossa färdats till östra Spanien för att hitta inspiration. Till Valencia närmare bestämt. Staden stoltserar med några av Europas vackraste apelsinodlingar.

– Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner som vi har skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Glöggen är baserad på vit starkvinsglögg och förutom apelsinskal och apelsinblom är den smaksatt med klassiska glöggkryddor. Den passar lika bra att servera varm som kall. Garnera gärna med en apelsinskiva vid servering.

Ett annat tips är att använda glöggen som marinad till en dessert. Skala färska, söta apelsiner och skiva dem tunt. Lägg ut på ett fat och häll sedan på Blossa 21. Låt apelsinskivorna dra någon timme och servera sedan med en god vaniljglass.

Flaskans design hämtar inspiration från fruktens färg och korken symboliserar apelsinträdets stam. Illustrationerna för tankarna till de dekorativa handmålade kakelplattorna som pryder stadens gator. En konstform man i Valencia refererar till som Azulejo. Den guldfolierade siffran “21” är en historisk referens till hur de valencianska apelsinerna sveptes in med papper stämplat med guldmotiv för att locka konsumenter. Bakom designen står Scandinavian Design Group Norge som har gjort sin första design för Blossa årgångsglögg detta år.

Blossa 21 (nr 53200-01) finns att beställa på Systembolaget från och med 29 september. Alkoholhalten ligger på 15 % och priset är 125 kr/75 cl.

Blossas glöggsmaker genom åren
2020: Myntathé från Marrakech
2019: Aloha från Hawaii
2018: Limoncello från Italien
2017: Old Delhi från Indien
2016: Kråkbär från Norrland
2015: Earl Grey från Storbritannien
2014: Lavendel från Provance
2013: Dalecarlia från Dalarna
2012: Yuzu och ingefära från Japan
2011: Arabica från Irak
2010: Saffran
2009: Clementin
2008: Blåbär
2007: Havtorn och kanel
2006: Lingon och enbär
2005: Hjortron och armagnac
2004: Vinteräpple
2003: Pomerans

 

Text: Rose-Marie Söderlund, recept.se    Foto: Susanne Blåvarg


Comments are closed.