Regeringens besked: ”Sänkt skatt på drivmedel”

Regeringens besked: ”Sänkt skatt på drivmedel”

Regeringen inför ett åtgärdspaket för att stötta dem som drabbats av ökade bränslekostnader. Tanken är att vidta åtgärder både på kort och på lång sikt.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina för snart tre veckor sedan, och de sanktioner som riktats mot Ryssland, har världsekonomin satts i gungning och priserna på råolja och naturgas stigit kraftigt.

De ökade bränslekostnaderna och energikostnaderna har påverkat många inom entreprenadbranschen, branschorganisationen Maskinentreprenörerna slog redan för ett par veckor sedan larm om vilka följder prisökningarna kunde få, och i förra veckan drog man igång ett upprop med kravet ”Sänk bränsleskatten med omedelbar verkan — annars ställer vi maskinerna”.

Under förra veckan höll finansminister Mikael Damberg (S) pressträff om bränslepriserna och krigets påverkan på näringslivet. Då meddelade regeringen att de tittade brett på åtgärden kopplade till bland annat höga bränslekostnader.

På måndagseftermiddagen kom beskedet om att regeringen inför åtgärdspaket för att möta bränslekostnaderna.

– Eftersom det läge vi har är konsekvenser av Rysslands invasion av Ukraina ser vi att vi behöver stötta konsumenter i det akuta skeendet så att vi kan fortsätta ställa om i morgon, säger Mikael Damberg (S), finansminister.

I det korta perspektivet innebär det föreslagna åtgärdspaketet en tillfällig sänkt drivmedelsskatt och en särskild drivmedelskompensation.

I det längre perspektivet kommer regeringen gå fram med en större reformering av reseavdraget, pausad reduktionsplikt och pausad BNP-indexering.

 

Text: Sophie Eriksson, Nordiskemedier.se Bild: Colourbox

 


Comments are closed.