Mineralullsskivor och träspill från tillfälliga konstruktioner är två stora källor till byggavfall. Det konstateras i en undersökning som genomförts av JM och som nu ligger till grund för ett arbete som ska halvera företagets byggavfall senast år 2021. Byggavfallet står, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet, för nästan en fjärdedel av det europeiska sopberget.
En viktig anledning till de gigantiska volymerna är att allt för små mängder återvinns eller återanvänds. EU har därför ställt upp ett ambitiöst miljömål om att återvinningsgraden ska upp till 70 procent år 2020. Än värre är att byggsektorn står för en ännu större andel av det avfall som klassas som farligt. IVL:s bedömning är exempelvis att nästan 40 procent av Sveriges farliga avfall kommer från byggsektorn.
Ett av de byggföretag som börjat studera hela processen som resulterar i byggavfall mer noggrant är JM som gör ett avstamp i att byggbranschen genererar ungefär en tredjedel av Sveriges totala mängd avfall på ungefär nio miljoner ton per år. Samtidigt räknar företaget med att ungefär en fjärdedel av det farligt avfallet, cirka 600 000 ton, hänförs till byggsektorn.
Sedan ett år tillbaka har JM tagit ett djupare tag i problemet och utrett möjligheterna att inte bara öka återvinningen utan att möta problemet direkt vid källan och begränsa byggavfallet som internt i företaget bedöms uppgå till ungefär 29 kilo avfall per kvadratmeter bruttoarea BTA, det vill säga summan av arean på samtliga våningsplan.
En viktig del i det inledande arbetet har varit att titta närmare på ett flertal av de material som är vanligt förekommande på byggarbetsplatserna. Utvärderingen visar att den största delen av avfallet kommer från mineralbaserade produkter som tegel, betong, isolering, gips, schakt- och muddermassor. En annan stor bov i dramat är träspill från tillfälliga konstruktioner. Redan nu finns en rad förslag till lösningar som minskar avfallet.
Ett är att använda lösull i stället för skivor av mineralull som genererar mycket spill eftersom de måste skäras till för att passa.
Ett annat är att byta ut de skyddsräcken som fortfarande byggs på plats av trä mot inhyrda av metall samt att byta ut tillfälliga dörrar av träfiberskivor mot inhyrda dörrar.
Ett tredje är att utveckla verktygen för digitalt byggande (BIM, byggnadsinformationsmodellering) för att kunna göra mer exakta beställningar. De möjligheter som redan finns för att returnera vissa material som beställts i för stoa mängder kan vara svåra att utnyttja i praktiken, bland annat på grund av höga transportkostnader.
Nu lägger företaget utredningsfasen bakom sig för att under de närmaste två åren försöka implementera nya rutiner och strategier som ska leda till en halverad mängd byggavfall senast år 2021.
Text: Morgan Andersson, Mentoronline