Byggföretagen och Byggnads har enats om ett nytt Byggavtal inom ramen för det märke som sattes av parterna inom industrin tidigare i höstas på 5,4 procent över 29 månader.
Trots hotet från den rådande covid-19-pandemin och trots infekterade diskussioner om bland annat lagen om anställningsskydd var det ungefär som vanligt i förhandlingarna om Byggavtalet. Förhandlingarna slutfördes i vanlig ordning under hotet av en storstrejk som, enligt byggarbetsgivarna, skulle drabba cirka 8 000 personer.
Av kommentarer att döma från de två parterna verkar det för övrigt som om de knappast suttit med i samma förhandling.
– Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.
– I den här avtalsrörelsen har vi visat för hela Sverige att byggbranschen behöver mer ordning och reda, säkrare arbetsmiljö och ökad jämställdhet. Vi har fått driva arbetsgivarna framför oss i de här frågorna. Det finns fortfarande mycket jobb kvar att göra, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Båda parter säger sig dock vara mer eller mindre nöjda med avtalet. En avgörande punkt är att löneökningen skulle landa inom det märke som sattes av parterna inom industrin tidigare i höstas. Med 5,4 procent utslaget över 29 månader anser båda parter att det kravet uppfyllts.
Bland annat ingår en uppgörelse om ersättning för gravida som inte kan arbeta vidare då arbetsuppgifterna riskerar att skada den gravida eller fostret.
Parterna ska också fortsätta att jobba gemensamt i viktiga frågor, till exempel i arbetsgrupper om hur branschen ska dra nytta av digitaliseringens möjligheter, attrahera fler kvinnor och öka mångfalden. Bland uppgifterna finns att utveckla jämställdheten och motverka såväl sexuella som andra trakasserier.
Byggarbetsgivarna uppskattar också att arbetet från parternas gemensamma prestationslönegrupp införs i det nya Byggavtalet. Det innebär en ökad frihetsgrad för främst små och medelstora företag i och med att de får ökat inflytande om planering och arbetsvillkor på arbetsplatsen. Förhoppningen är att kollektivavtalet därmed ska bli än mer attraktivt för seriösa företag samtidigt som det blir svårare för de oseriösa.
Byggnads uppskattar speciellt de ökade befogenheterna för regionala skyddsombud som i fortsättningen får tillträde till alla arbetsplatser med kollektivavtal. Ytterligare en hjärtefråga för Byggnads är att huvudentreprenören nu får ett utökat ansvar samtidigt som processen för att granska misstänkta kollektivavtalsbrott blir både uppsnabbad och förenklad.
– Vi har försvarat den framgångsrika svenska lönemodellen. Dessutom fortsätter vi vårt gemensamma arbete för en säkrare arbetsmiljö och ordning och reda. Det här är ett bra avtal för alla som jobbar i byggbranschen och för att kunna rusta Sverige ur den rådande pandemin, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd på Byggföretagen.
– Det här är ett historiskt avtal. Där lagstiftarna gick bet klev landets byggnadsarbetare in. Att ge de regionala skyddsombuden ökad tillträdesrätt kommer inte lösa alla problem i byggbranschen, men det ger oss verktygen att göra skillnad på riktigt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Till nästa avtalsrörelse är det dock uppenbart att Catharina Elmsäter-Svärd gärna ser att parterna bildar en mer enad front mot det hon ser som den stora motståndaren.
– Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans. Detta borde kunna ha löst sig utan att använda varsel och hot om strejk. Den verkliga motståndaren är de företag som gör branschen oseriös, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Text/foto: Morgan Andersson, Nordiskemedier.se