Nästan 6 000 inbrott anmäldes på svenska byggarbetsplatser under 2020. Tendensen är ökande och en undersökning från Byggföretagen visar att företag till och med tackar nej till uppdrag på grund av rädsla för brott.
Förra året anmäldes 5 835 inbrott på svenska byggarbetsplatser, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det är 164 fler än året innan.
– Tyvärr ser vi inget trendbrott gällande inbrotten, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.
Utvecklingen oroar branschen, vilket framgår av en undersökning som Byggföretagen gjort bland drygt 300 företagare. 30 procent oroas i sin yrkesvardag för kriminalitet i form av stölder, hot och utpressning. Lika många känner oro över att bedriva byggverksamhet i socialt utsatta områden och sex procent har till och med tackat nej till uppdrag av rädsla för brott.
– Stölder och skadegörelse riskerar att leda till högre slutpriser för konsumenten när företagare tvingas kalkylera med svinn i anbuden. Därför behöver Polisen mer resurser för att uthålligt kunna verka mot stöldligor. Att Tullen från och med 1 juli ges bättre möjligheter att stoppa stöldgods på väg ut ur Sverige är positivt, säger Tanja Rasmusson.
En ljuspunkt finns dock – det anas en viss förbättring när det kommer till antalet stölder från byggarbetsplatser som genomförts utan inbrott. Under 2020 anmäldes 2 186 sådana stölder. Det är 351 färre än 2019 och 558 färre än 2018.
– Byggföretagen har verkat för att implementera branschens eget system för kontroll av vem som befinner sig på arbetsplatsen, ID06. Det är möjligt att vi här börjar se resultatet av ökade kontroller, säger Tanja Rasmusson.
Statistiken visar att antalet anmälda inbrottsstölder på byggarbetsplatser ökat med 34 procent sedan Polisens omorganisering 2015. Ökningen av stölder som genomförts utan inbrott motsvarar 13 procent.
Text/bild: Morgan Andersson, Nordiskemedier.se