I hjärtat av Göteborg har en unik samling ämnesspecifika föreläsningar och diskussioner ägt rum, alla med fokus på cirkulärt byggande och återbruk.
Det var en eftermiddag av inspiration och upplysning när Prototyp Göteborg, en fortsättning på Göteborgs Stadstriennal, tog centrum för att lyfta fram det bästa inom återbruk och cirkulärt byggande. Eventet involverade en rad föreläsningar och diskussioner med ledande experter inom hållbart byggande och cirkulär ekonomi.
Nicholas Duxbury Ransome från Lendager, en dansk konsult- och arkitektbyrå känt för tillämpning av cirkulär ekonomi i byggd miljö, gav en inblick i deras arbete. Lendager har utvecklat sig från en start-up till ett internationellt erkänt företag med 50 anställda, och är idag en pionjär inom hållbart byggande och återvinning.
Paneldebatten ”Dystopi eller Utopi – Vart är Göteborg på väg?” engagerade publiken med en djupgående diskussion om hur Göteborg kan uppnå sina ambitiösa klimatneutrala mål fram till 2030. Panelen, bestående av representanter från arkitektkåren, samhällsbyggare, fastighetsägare och staden, belyste de pågående insatserna för att möta klimatmålen och vilka förändringar som krävs för att göra det möjligt.
Tonje Værdal Frydenlund, direktör för inköp och affärsutveckling Norden vid arkitektbyrån Snøhetta, gav en spännande inblick i arkitektkontoret Snøhettas praktik.
Snøhetta, som har designat några av världens mest anmärkningsvärda offentliga och kulturella projekt, har behållit sin ursprungliga tvärvetenskapliga strategi, integrerar arkitektur, landskap, inredning, produktdesign och grafisk design i sina projekt.
Text: Philip Dahl, Nordiskemedier.se Bild: Philip Dahl