Förra året firade Blossas årgångsglögg 20-årsjubileum med att återvända till platsen där allting började: Gamla stan i Stockholm. Smaken var inspirerad av råvaror många kanske inte visste har stark koppling till Stockholm, nämligen hallon och humle.
I år har man istället valt att hylla hantverket genom att välja en destination som kan kopplas till en egen stark dryckestradition. Årets Blossa reser nämligen till whiskyns hemland: Skottland och huvudstaden Edinburgh.
Årets glögg är en vitvinsglögg som förutom de klassiska glöggkryddorna även förgylls av en rökig ton som speglar den lokala whiskytraditionen. Man har även valt att använda en alg, dulse, som finns längs Skottlands karga kustlandskap och som bidrar med både sälta och umami. Detta kan även kopplas till det legendariska och mystikhöljda sjölandskapet, där Loch Ness och dess ökända sjöodjur Nessie dväljs.
Tonerna av whisky förstärker glöggkryddorna och möter upp sötman som är en del av den klassiska glöggen, och särskilt de rökiga tonerna tillsammans med nejlikan blir något magiskt. Och just det magiska och mystiska i det gamla keltiska landskapet är något som går igen i designen på årets glöggflaska från Blossa.
– Precis som vår nordiska glöggtradition är whisky en viktig del av Skottlands historia och kulturarv. Årets glögg är därför en hyllning till hantverket. När vi experimenterade med smakerna visade det sig att whiskyn inte bara var ett spännande inslag, utan den harmoniserade också utmärkt med kryddorna i glöggen, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.
Förra året lanserades årgångsglöggen från Blossa också som alkoholfri variant, vilket blev en succé som får följa med även när denna årgångsglögg lanseras. Den klassiska årgångsglöggen från Blossa innehåller annars 15 procent alkohol.