En majoritet av Sveriges småföretag saknar skydd mot extremväder, och en fjärdedel står helt utan företagsförsäkring. Det visar en undersökning från Trygg-Hansa, genomförd av Novus.
Under 2023 inträffade 19 600 skador till följd av naturkatastrofer, vilket ledde till att försäkringsbolagen betalade ut närmare 1,6 miljarder kronor i ersättningar, enligt Svensk Försäkring. Jämfört med året innan innebar detta en 20-procentig ökning av skadeanmälningar och en ökning av ersättningsbeloppen med hela 87 procent.
Trots den tydliga trenden visar Trygg-Hansas undersökning att nio av tio småföretagare inte har vidtagit några förebyggande åtgärder för att skydda sin verksamhet mot extremväder.
”Beredskap behövs oavsett bransch”
Annika Persson, skadedirektör och vd på Trygg-Hansa, betonar vikten av ökad medvetenhet:
– Trenden de senaste 20 åren tyder på att skador orsakade av extremväder kommer att fortsätta öka även under 2025. Vi behöver alla bli mer medvetna och förberedda. Vissa branscher är mer utsatta än andra, men det är viktigt för alla småföretag att se över sin beredskap.
Många saknar företagsförsäkring
Undersökningen visar också att 24 procent av landets småföretagare saknar företagsförsäkring. Sverige har cirka 1,2 miljoner småföretag med färre än 10 anställda, vilket innebär att omkring 276 000 företag står utan försäkringsskydd. Bland dessa uppger nästan fyra av tio (38 procent) att anledningen är att de arbetar hemifrån och tror att hemförsäkringen räcker.
Nicklas Larsen, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Trygg-Hansa, ser detta som oroande:
– Många företagare förlitar sig på sin hemförsäkring utan att vara medvetna om att den inte täcker skador relaterade till deras företagsverksamhet. Det är avgörande att småföretagare ökar sin kunskap och medvetenhet kring hur de kan skydda sin verksamhet.
Den växande risken för extremväder och de ökande kostnaderna för skador gör det allt viktigare för småföretag att vidta förebyggande åtgärder och se över sitt försäkringsskydd.
Fakta från undersökningen
• 9 av 10 småföretagare har inte vidtagit åtgärder för att skydda sin verksamhet mot extremväder såsom skyfall och storm.
• De som har vidtagit åtgärder har främst gjort det i form av dränering och hantering av vatten, säkring av byggnader och lokaler samt förberedelse för strömavbrott och isolering från samhället. De öppna svaren varierar utifrån vilken bransch man verkar i.
• En fjärdedel (24 procent) av småföretagarna saknar företagsförsäkring.
• Nära fyra av tio (38 procent) anger att det beror på att de jobbar hemifrån och har en hemförsäkring. Av de småföretagare som är oförsäkrade är var tredje (32 procent) enmansföretag.
• Väderrelaterade skador hamnar relativt långt ned när småföretagare listar orosmoment i verksamheten, bara 7 procent anger att de är oroade för det.
Småföretagarnas överlägset största orosmoment är att bli sjuk och inte kunna arbeta, 52 procent anger det (flervalsalternativ). De följande orosmomenten är ökade kostnader (32 procent), inbrott och stölder (18 procent) samt cyberattacker, phising och att bli hackad (18 procent).
• Var femte småföretagare (23 procent) inom branscherna tillverkning och industri, bygg och anläggning och transport svarar att de oroar sig för arbetsplatsolyckor, vilket är signifikant högre än totalen i undersökningen (12%).
Bild: Sander huiberts/Trygg Hansa
Fakta enligt artikel ur tidningen Entreprenad som är entreprenadbranschens egen tidning!
Prova gratis i en månad, gå in på www.entreprenad.com och registrera dig.