Intresset för gymnasiets bygg- och anläggningsprogram har ökat – särskilt bland kvinnor.
Enligt Byggföretagen visar ny officiell statistik från Skolverket att antalet förstahandssökande till Bygg- och anläggningsprogrammet ökade med fem procent höstterminen 2020, jämfört med hösten 2019.
Antalet kvinnliga sökande ökade ännu mer – med 32 procent.
Enligt Byggföretagen är ökningen efterlängtad och ett resultat av ett hårt arbete.
– Det är glädjande att söktrycket har gått upp från förra året och väldigt roligt med denna jätteökning av kvinnliga sökande. Vi ser nu effekten av branschens och utbildningssektorns arbete med att lyfta kvinnliga förebilder, bredden av yrkesroller och möjligheterna med att gå ett yrkesprogram, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen, i pressmeddelandet.
Enligt Byggföretagen jobbar man hårt för att nå regeringens jämställdhetsmål för bygg- och anläggningsbranschen – det vill säga att 25 procent av nyanställningarna 2030 ska vara kvinnor.
Gymnasieskolans yrkesprogram, inte minst Bygg- och anläggningsprogrammet, anses vara viktiga pusselbitar i detta arbete. Hittills har andelen kvinnliga studenter varit låg och flera av utbildningarna är helt mansdominerade.
– Den som väljer att satsa på bygg- och anläggningsprogrammet är väl rustad för framtiden. Det finns goda möjligheter till jobb efter studierna och vill man plugga vidare går det också bra, säger Elin Kebert.
Byggföretagen hänvisar till siffror som visar att:
· 700 kvinnor påbörjade Bygg- och anläggningsprogrammet årskurs ett hösten 2020 – den högsta siffran sedan nya gymnasieskolan infördes 2011.
· Antalet förstahandssökande ökade från 5 828 till 6 140, en ökning på fem procent (5,35%).
· Antalet kvinnliga sökande ökade från 619 till 815; en ökning med 32 procent (31,66%)
· Av de förstahandssökande var 13 procent kvinnor – 815 av 6 140.
Text: Ulrika Andersson, Nordiskemedier.se Illustration: Byggföretagen