Vad är härligare än att mysa inomhus framför en öppen brasa under hösten och vinterns långa, mörka kvällar? Oavsett vilken ved du använder när du ska elda så är det lämpligt att ha veden inomhus i ett dygn innan du eldar. Här får du en inblick i hur du bör hantera ved och vilken ved som är bäst att elda med.
Bäst ved att elda med – olika träslag
Rönn
Utger mycket härlig värme och mindre aska. Rönnen brinner lugnt och jämt och avger rikligt med glöd utan att spraka. Rönn passar därför utmärkt både i öppen spis och i kamin. Träslaget anses tillhöra den allra ”finaste veden”, vilket innebär att den ger bäst värme i förhållande till sin volym.
Bok
Träslaget som passar både i öppen spis, kamin eller kakelugn. Bokveden brinner lugnt och länge och ger god värme. Boken är dock ett tungt träslag och behöver därför torka ett par år innan det ska in i brasan.
Ask
Stora fördelar med träslaget Ask är att även fuktig ved kan brinna och ger mindre aska. Träslaget brinner länge och har en mycket bra värmeförmåga. Passar både till vedspis och kamin. Kan dock vara lite svår att klyva.
Lönn
Värmer bra och ger en mycket fin glöd. Anses av många vara det perfekta valet för brasved.
Björk
Den i särklass vanligaste veden som går att köpa. Passar särskilt bra i öppna spisar i och med att den inte sprätter iväg gnistor och glöd ut på golvet. Den är även mycket passande för annan eldning. Björkens näver är lätt att få fyr på och sätter bra fart på elden.