Det är semlor från samma åtta bagerier som förra året som nu placerats framför Göteborgs-Postens konsumentpanel. Några få av medlemmarna har deltagit förr i detta populära test, men majoriteten är nya. Kanske är det därför som slutresultatet ser helt annorlunda ut än förra året.
Elva personer har tagit sig till GP-huset, samtliga laddade med tidig, liten eller ingen lunch. Klockan är 14 när testet drar igång – nära en idealisk tid att förtära semlor på enligt vissa panelmedlemmar. Semla, menar man, är bäst som fika, ”inte som efterrätt”, gärna på eftermiddagen och kanske med en kopp kaffe.
Även i år har vi ”en ny koriander”, alltså en vattendelare, bland Göteborgs kaféer. Det handlar om Mr Cakes rostade mandelmassa, som redan förra året fick motta både jubel och bu. Nu möter bakverket mycket motstånd bland självutnämnda traditionalister som tycker att mandelmassan inte smakar som mandelmassa ska – ”jag trodde det var jordnötssmör i”/”den ser äcklig ut” – medan andra helt enkelt är förtjusta.
Klart är dock att det i år seglat upp en ny stjärna på semmelhimlen i Göteborg. Dahls bageri, som är testets billigaste, delar förstaplatsen med Steinbrenner och Nyberg. Båda fick exakt lika många poäng. Dahls semlor var dock de som flest personer, tre stycken, utsåg till sin personliga favorit, medan bara en person kände samma om Steinbrenner-semlan.
Värt att notera är också att flera av de som vid sammanräkning fick förhållandevis låga betyg i år, även fått full pott av vissa paneldeltagare. Jerkstrands är ett exempel, där grädden av flera ansågs smaka smör, medan någon gav den betyget fem jämte ett ”Vad mer kan man önska av en semla”.
Inom varje betyg står semlorna i bokstavsordning.
Text: Gabriella Mohoff, Anna-Karin Nils Andersson, GP Bilder: Robin Aron