Svenska bygg- och gruvföretag förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under första kvartalet 2019. Det visar Manpowergroup Arbetsmarknadsbarometer. Båda branscherna lämnar en jobbprognos på +12 procent.
– Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare överlag tror på en positiv start på året, samtidigt som kompetensbristen ställer ökade krav på att tänka nytt kring rekrytering. De främsta orsakerna till kompetensbristen är att arbetsgivare får in för få ansökningar, samt att sökande saknar konkreta yrkeskunskaper och tillräcklig erfarenhet, säger Lars Forseth, vd Manpowergroup.
Svenska arbetsgivare förväntar sig totalt en stabil takt för jobbtillväxten med en sysselsättningstrend på +5 procent, och fem av sex regioner rapporterar positiva jobbprognoser. Sysselsättningstrenden har minskat jämfört med föregående kvartals prognos som låg på +8 procent, men är relativt stabil i jämförelse med motsvarande period förra året.
Arbetsgivare i Norrland lämnar en jobbprognos på +15 procent, vilket är den starkaste siffran för regionen i undersökningens historia. En del av detta beror på gruvindustrins förväntningar. Boliden har till exempel fattat beslut om att investera 350 nya miljoner i Rönnskär. I Maskinentreprenörernas konjunkturrapport MEKO som släpps 13 december avslöjar att investeringar i stål- och metallverk förväntas öka betydligt den kommande perioden. Av storstadsregionerna förväntas fler jobb i både Stockholm-Uppsalaregionen och i Västsverige, medan arbetsgivare i Skåne rapporterar en negativ jobbprognos på -6 procent.
– Det är glädjande att så många svenska arbetsgivare tror på att inleda det nya året med fler jobbtillfällen, framför allt inom byggbranschen. Under hösten har medier rapporterat om en oro för att byggboomen snart kommer avta, men den avspeglas inte i arbetsgivarnas jobbprognos för det kommande kvartalet, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.
Foto: Lars deWall/Boliden