Efter att antalet kvinnliga medlemmar fördubblats under de senaste fyra åren utgör de nu 1,54 procent av Byggnads medlemskår.
Stephanie Olsson hoppas att det ökande antalet kvinnor i byggbranschen också ska ge ökad tyngd till de berättigade krav som ställs av bland annat kvinnorna.
Kvinnor är i dag en prioriterad målgrupp i byggbranschens jakt på kvalificerad arbetskraft. Utvecklingen tycks dock inte gå särskilt snabbt, enligt den senaste statistiken från Byggnads.
Byggnads rapporterar att antalet kvinnliga medlemmar nu är 1 588, vilket innebär att antalet fördubblats under de senaste fyra åren. Det är dock tillräckligt många för att fackförbundet nu lovar att flytta fram sina positioner och ställa tydliga krav på jämställda arbetsplatser och bättre arbetsmiljö för alla byggnadsarbetare.
Branschen är extremt mansdominerad och även Byggnads säger sig vilja stoppa den machokultur som i dag präglar branschen. Förbundets nätverk för kvinnliga medlemmar, Näta, håller med om att det finns mycket kvar att jobba med, men betonar att det blir lättare att driva kraven desto fler kvinnor som engageras i branschen.
– När vi är många så kan man inte ignorera oss. Våra krav om att arbetsplatser ska ha omklädningsrum för kvinnor, att olika gränsvärden ska ta hänsyn till faror vid graviditet och att vi inte ska utsättas för sexuella trakasserier är knappast orimliga. Nu är det dags för alla att lyssna, säger Stephanie Olsson, ledamot i Nätas styrgrupp.
Byggnads har satt ett mål om att fem procent av medlemmarna ska vara kvinnor år 2022. Då hänvisar förbundet bland annat till statistik från gymnasieskolornas byggprogram som pekar på att de sökande kvinnorna blir allt fler.
För att öka attraktionskraften ska varje region i förbundet ha en jämställdhetsansvarig. Bland annat ska de kunna bistå med konkreta verktyg för att skapa schystare och mer inkluderande arbetsplatser med målet att stoppa den rådande machokulturen.
Här är dock förbundet sin egen värsta fiende eftersom en stor del av machokulturen grundläggs genom ackordslönesystemet, som i sig också kan vara ett oöverstigligt hinder för många kvinnliga byggnadsarbetare och andra som inte är beredda att haka på i den stress och hets som krävs för att upprätthålla ackordslönen.
Text: Morgan Andersson, Mentoronline.se