Digitaliseringen inom industrin har pågått ett tag nu. På många industriella arbetsplatser övervakas maskiner, utrustningar, luftkvalitét och temperaturer med mera. Allt utom det viktigaste övervakas digitalt – medarbetaren.
– Från början ville vi utveckla VR spel som man kunde styra med kroppsnära sensorer. Men när denna idé inte fungerade, tittade vi på andra områden och insåg snabbt att vår innovation kan leverera mycket mer värde för industriella arbetsmiljöer, berättar Daiva Streikute, affärsutvecklare på Wavr Tech.
Det var grundaren Patrik Zaya som insåg att det fanns två viktiga arbetsmiljöproblem som Wavr Tech kunde lösa med sin teknik – ensamarbete och förslitningsskador.
– Syftet med vår tjänst är att erbjuda en ny generations digitala insamlings- och analysverktyg för att larma vid incidenter såsom fall, plötslig sjukdom och proaktivt förebygga skador istället för att agera reaktivt och basera riskbedömningar på observationer, förklarar Daiva Streikute.
Det är svårt att tro att uppkopplade kläder skulle kunna öka den personliga säkerheten och ergonomi. Men det är precis det Wavr Techs produkter gör.
– Vi har utvecklat ett AI-baserat system bestående av smarta arbetskläder med sensorer i. Med dessa sensorer mäter vi rörelsemönster och kan automatiskt detektera man down samt larma vid incidenter såsom fall, överskridande av vibrations och stötdoser, avvikande rörelsemönster som kan generera förslitningsskador, berättar Daiva Streikute.
Systemet har även förmågan att hjälpa till med medarbetarens ergonomi.
– Vårt system har förmågan att presentera dagliga-, veckovisa och månadsrapporter av stötar, vibrationer och accelerationer. Detta blir en grund för att ta beslut om förändringar som till exempel kroppsrotationer, rutinjusteringar och hantering av maskiner, säger Daiva Streikute till oss.
I en tuff arbetsmiljö är det särskilt lämpligt att använda sig av uppkopplade arbetskläder.
– Enligt oss är en tuff arbetsmiljö där kroppen utsätts för mycket slit och påverkas av många riskfyllda faktorer såsom fall, stötar, vibrationer, buller, damm, gaser, kemiska ämnen, drag, mörker, trånga utrymmen, problem förknippade med skiftarbete och främst ensamarbete, förtydligare Daiva Streikute.
Plaggen är tillverkade i sportiga och stretchiga material med integrerade sensorer i plagget.
– Vi har skapat ett sensorplagg som är enkelt att använda. Det stör inte heller arbetarens ordinarie arbete på något sätt, säger Daiva Streikute.
AI och maskininlärning är grunden för att kartlägga och analysera den mänskliga rörelsen. Sensorerna skickar info till molnet via WIFI och LTE. I molnet analyseras all data med hjälp av AI och maskininlärning.
– Datan analyseras för att kunna ge återkoppling i realtid och i form av rapporter och analyser, säger Daiva Streikute.
Gruvbolaget Boliden har testat kläderna. Än så länge är responsen bara positiv.
– Sedan september 2021 är tjänsten Zentnl i drift vid Bolidens gruva i Kankberg, där den nu utvärderas som ett framtida verktyg för att öka trygghen och på sikt minska belastningsskador för bergsarbetare och annan personal i gruvverksamheten, säger Daiva Streikute.
Idag är det 24 användare inom olika roller som utvärderar kläderna. Det är allt från bergsarbetare till lastbilsförare, från mekaniker till diamantborrare.
– I dagarna planerar vi att sätta en larmkedja i drift med diamantborrarlag i syfte att de ska kunna arbeta ensamma. Vidare, utvärderar vi idag också den ergonomiska biten för att erbjuda marknaden den så funktionell och användarvänlig som möjligt, avslutar Daiva Streikute samtalet med oss.
Verktyget kan hjälpa kunder att lösa flera problem
1. Hjälpa företag att uppnå målet ”Zero harm” på arbetsplatsen
2. Ett erbjuda en ny digitaliserad metod att samla in kroppens rörelsedata kontinuerligt (inklusive stötar, vibrationer, accelerationer) som är validerad och objektiv
3. Att kunna föra förändringsarbete på ett proaktivt sätt
4. Med hjälp av integrerad AI, kan vårt system över tid generera värdefulla rapporter och analyser av insamlat data vilket tidigare inte alls var möjligt
5. Ökar medvetandet hos användaren själv genom att exempelvis varna vid felaktigt utförda lyft, kroppslutningar vid överskridning av doser av vibrationer eller stötar. Användaren lär sig att arbeta mer ergonomiskt själv.
6. Underlättar kundernas digitala transformation och arbete med att nå FN:s hållbarhetsmål, främst inom hälsa & välbefinnande, anständiga arbetsvillkor och hållbar produktion.
Text: Emelie Ferme, Nordiskemedier.se Bild: Massimo Corradini/Wavr Tech