Pandemi, råvarubrist, fattiga kommuner och investeringar som störtdyker. Byggbranschen har haft det tufft och eländet ser ut att fortsätta siar Byggföretagen.
Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen, konstaterar att dystra år väntar för byggindustrin.
– Branschen är väldigt tudelad just nu, förklarade han på MRF:s branschdag för tunga fordon, som arrangerades nyligen.
För anläggningsbyggandet råder högkonjunktur, för husbyggandet är det lågkonjunktur, det finns också stora regionala skillnader, fortsatte han.
– Det är första gången det under en utsträckt tid skiljer sig så mycket åt.
Johan Deremar beskriver byggbranschen som ”väldigt spretig” och konstaterar att byggkostnadsutvecklingen ökade snabbt redan under pandemin, med leveransstörningar och råvarupriser som drog iväg.
På det följde räntehöjningar som gjorde att alla kostnader stack iväg, Johan Deremar noterar också att kostnadsutvecklingen i branschen blev betydligt högre än i den övriga svenska ekonomin.
– Byggkostnaderna blev de högsta på närmare 50 år, nu har de börjat trappa ner.
Johan Deremar konstaterar att räntehöjningarna driver prisutvecklingen och att detta bland annat ger högre kostnader för att köpa eller leasa maskiner.
– För byggbranschen som helhet är det oerhört viktigt att räntekostnaderna stabiliseras.
Han slår alltså fast att det ser väldigt mörkt ut för bostadsbyggandet.
– Nybyggnadsinvesteringarna kommer att störtdyka nästa år.
– För småhusbyggande börjar vi ana utplaning men byggande av flerbostadshus är på väg ner fortfarande och vi ser ingen på marknaden för byggande av hyresrätter.
Han noterar också att kommersiella fastigheter drar ner på investeringar, till exempel när det gäller hotell och gallerior, och att det ser mörkt ut även när det gäller offentliga beställare.
– Kommuner och regioner får drastiskt försämrad ekonomi och man drar tillbaka planer som varit långt framskridna.
Det finns dock fortfarande en del ljus i tunneln, inte minst industrin som fortsätter satsa, förklarar Johan Deremar som också siar om en hel del statligt byggande, till exempel av militära anläggningar och fängelser.
Det stora ljuset hittar han dock på anläggningssidan.
– Anläggning går allra bäst, framför allt privata bolag, till exempel inom återvinning, el, gas och vattenverk. Vissa kommunala bolag bygger också bra just nu, det krävs för att klara energiomställningen.
Text: Caroline Swartling, Nordiskemedier.se Bild: Colourbox