Under förra året anmäldes i snitt elva dieselstölder om dagen. Det rapporterar Maskinentreprenörerna som gjort en sammanställning av statistik från Brottsförebyggande rådet.
Förra året anmäldes 3 939 stölder av diesel ur fordon, maskiner och tankar, en ökning med 3,6 procent jämfört med 2017.
Enligt statistiken anmäldes under förra året 3 939 stölder av diesel ur fordon, maskiner och tankar – en ökning med 3,6 procent jämfört med 2017. I många kommuner ser dock situationen betydligt allvarligare ut. Bland annat konstaterar Maskinentreprenörerna att antalet anmälningar mer än fördubblades i flera av landets mest stölddrabbade kommuner.
Trots det menar Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg att anmälningarna bara utgör toppen av ett isberg.
– Från tidigare undersökningar vet vi att mörkertalet vid den här typen av brott är stort. Man skulle behöva dubblera antalet anmälda stölder för att över huvud taget komma i närheten av problemets verkliga omfattning. Många av våra medlemmar utsätts för stöld flera gånger i veckan, men känner att det är hopplöst att anmäla eftersom chansen att tjuvarna åker fast och döms till kännbara straff är minimal. Det är helt enkelt inte speciellt riskfyllt att ägna sig åt dieselstölder, säger Hampe Mobärg.
Flest stölder – 106 – anmäldes i Stockholm, följt av Norrköping och Göteborg med 100 respektive 83 anmälningar. Men de tre skånska kommunerna Lund, Helsingborg och Staffanstorp hade de största ökningarna av antal anmälda brott. Under 2018 hade Lund 42 fler anmälningar än under 2017 – en ökning på 145 procent. För Helsingborg och Staffanstorp var motsvarande ökning 41 (128 procent) respektive 39 (557 procent).