Kaka, paj, mos eller bara ätas som de är – det finns så mycket gott att göra med äpplen. Nu är äppelsäsongen igång och i Sverige odlar vi flertalet sorter. Men vad är det egentligen för skillnad i smak och utseende på olika äpplen och vilka passar bäst till vad? Här får du veta mer om våra vanligaste svenska äppelsorter!
Saga – krispigt, saftigt med mycket sötma och mild syrlighet
Saga är en ny äppelsort som redan har blivit mycket uppskattad. Det har en krispig och samtidigt saftig konsistens. Smaken har mycket sötma och en mildare syrlighet, vilket är en ganska ovanlig kombination för svenska sorter som oftast är syrligare. Skalet är tunt med ljust gröngul färg och röda strimmor. Förutom att äta det som det är så är Saga fantastiskt i matlagningen, det är lika bra i sallader och grytor som i äppelkakan.
Ingrid Marie – frisk, syrlig och lätt kryddig smak
Klotrunda Ingrid Marie är känt för många och det är en av de mest odlade sorterna i Sverige. Färgen är kraftigt mörkröd med ljusa prickar. Det gulvita fruktköttet har en frisk och syrlig smak med lätt kryddiga toner. Förutom att ätas som det är passar Ingrid Marie utmärkt i desserter men även att skäras i tunna skivor och blandas i sallader.
Rubinola – frisk, lätt syrlig och lite exotisk smak
Rubinola är ett vackert klotrunt äpple med glänsande gulrött skal. Smaken är frisk och god med hög sötma och syrlighet. Det är en relativt ny sort och innehåller mest C-vitamin av alla kända äppelsorter. Ät det som det är eller koka ett gott äppelmos. Rubinola passar också mycket bra till äppelmust.
Elise – gulvitt, saftigt och fast fruktkött, friskt och syrligt
Elise är en ny äppelsort, skalet är mörkrött med gul botten. Fruktköttet är gulvitt, saftigt och fast. Smakegenskaperna är fantastiska, med en frisk och syrlig grund. Elise äter man gärna som det är men det är även ett utmärkt äpple i matlagningen, till exempel i grytor och sallader men även i efterrättspajer och kakor.
Santana – finstämd balans mellan syrlighet och sötma
Santana har en fantastisk kvalitet. Skalet har röda strimmor på en gulgrön bottenfärg. Fruktköttet är fast med frisk smak och finstämd balans mellan syrlighet och sötma. Förutom i dessertpajer och kakor tillför finskuren Santana friskhet i sallader och inläggningar med sill eller strömming. Många äppelallergiker tål Santana eftersom sorten är utvecklad för att skalet ska innehålla en lägre halt av det protein som utlöser allergi.
Som sagt, ett äpple om dagen…
Text och bild: fransverige.se