Maskinentreprenörerna går vidare i sin kamp för att få fler att välja maskinföraryrket. I ett pressmeddelande meddelar organisationen att man inlett ett nationellt samarbete med Ahlsellkoncernen, där det långsiktiga målet uppges vara att få fler ungdomar att söka till ME-Skolans maskinförarutbildningar.
–De strax över 300 maskinförare som tar examen varje år räcker inte till för att täcka pensionsavgångarna, än mindre för att genomföra alla planerade infrastrukturprojekt. Genom samarbetet med vår partner Ahlsell kan vi nå ut bredare till ungdomar och också till nya grupper som vi inte tidigare har nått. Vi hoppas på ett ökat antal sökande på de nio orter i Sverige där ME-Skolan har utbildningar, och på sikt till alla skolor med maskinförarutbildning, säger Hampe Mobärg, vd för ME, i pressmeddelandet.
–För Ahlsell som koncern är det av största vikt att rätt kompetens bibehålls inom byggbranschen. Genom att samverka med ME kan vi ta vårt ansvar och bidra både till detta och till en ökad integration på arbetsmarknaden, liksom till en minskad ungdomsarbetslöshet. Jag ser fram emot att se resultaten av arbetet, säger Claes Seldeby, vd för Ahlsell Sverige AB, i samma pressmeddelande.
Parterna kommer bland annat att delta i en pilotstudie tillsammans med företaget For The People, FTP i Örebroförorten Vivalla.
Tanken är att man där ska ta fram ett arbetssätt som ska bidra till att kompetensförsörjning inom entreprenadbranschen stärks, men också till minskad arbetslöshet och ökad integration, ett arbetssätt som också ska kunna användas nationellt.
–Tillsammans med Ahlsell och ME kan vi visa våra unga nya alternativ som ger dem bättre förutsättningar att välja rätt utbildning. Alla passar inte för teoretiska studier, många följer sina kamraters val och en del hamnar fel. Maskinförarutbildningen ger jobb direkt efter examen och det finns möjligheter till fortsatt utveckling när man vill det. Det vill vi berätta för våra ungdomar och deras föräldrar, säger FTP:s Khalid Mohammed och Sakariye Junni, i pressmeddelandet.
I pilotstudien ska man bland annat anordna riktade öppna hus och prova-på-aktiviteter på Kvinnerstagymnasiet, strax norr om Örebro.
Samarbetet i övrigt går bland annat ut på att medverka vid olika gymnasiemässor i hela landet och att genomföra ett nationellt event för ökat kunskapsutbyte mellan de mer än 50 skolor som utbildar maskinförare i dag.
Text: Ulrika Andersson Bild: Maskinentreprenörerna