Maskinentreprenörerna ser försiktigt optimistiskt på framtiden och hur konjunkturen kommer att utvecklas för branschens 3 800 medlemsföretag under 2016.
Företag inom Maskinentreprenörerna, ME, har sin verksamhet inom ett antal olika områden – industri, gruvnäring, väg- och anläggning, vatten och avlopp och byggsektorn. För att få en samlad uppfattning om medlemsföretagens konjunktur och rekryteringsbehov lanserar ME nu sin egen konjunkturrapport. I samarbete med Industrifakta har de skapat en företagarpanel med 80 aktörer.
– Andra konjunkturrapporter, till exempel från byggindustrin, inriktar sig främst på nyinvesteringar i byggsektorn där enbart en mindre del av våra företag är verksamma. För vår del är underhållsarbete och industrin i övrigt tyngre inslag, säger Maskinentreprenörernas VD Hampe Moberg på den pressträff där ME presenterade sin första rapport.
Det är omkring 20 procent av Maskinentreprenörernas företag som arbetar direkt mot byggsektorn.
– När finanskrisen slog hårt mot byggbranschen efter 2008 hade de flesta maskinentreprenörerna fortsatt goda år med underhåll och arbete åt gruvindustrin som viktiga inslag.
2015 som är startåret för Maskinentreprenörernas egen prognosverksamhet summerar ett år som är ett av de starkare från den senaste tioårsperioden. Inför 2016 är maskinentreprenörerna också försiktigt optimistiska för fortsatt goda tider. Företagen hade bra beläggning i september och varslen var få.
September är annars den månad då företagen varslar personal för att dra ner på kostnaderna inför svagare marknadsutsikter på kort sikt. Den effekten är mindre denna höst.
– Det kan bero på att allt fler av våra medlemmar nu ser rekrytering som ett av de största behoven, säger Hampe Mobärg.
85 procent av de 80 företagen i panelen uppger att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera rätt kompetens.
– Man vill hellre hålla i sina medarbetare än riskera att sakna folk efter vintern, säger Hampe Mobärg.
Maskinentreprenörerna gör nu också en omfattande satsning på gymnasieskolornas yrkesutbildning genom att starta ME-skolan. Till hösten 2016 är planen att vara igång i tre kommuner som får agera som regionala utbildningar. På några års sikt är planen att ME-skolan ska finnas i ett tiotal regioner över hela landet.
– Detta trots att maskinutrustningen är dyrbar för de kommuner som vill satsa. Men signaler från till exempel Upplands-Bro är lovande. Den utbildningen kan fungera som en regional utbildning för Stockholm och Uppsalaregionerna. Vi har detta också långt gångna diskussioner i ytterligare två regioner.
Maskinentreprenörernas konfidensindikator, MEKO, är baserat på bedömningar av beläggning, fakturering och orderingång inom fyra områden. Det är inom underhåll, anläggning, nyinvesteringar inom vatten och avlopp och gruvor. En panel som representerar 80 medlemsföretag gör värderingarna.
I september 2015 har indikatorn värdet 119, där allt över värdet 100 signalerar ett positivt läge. I mars 2016 väntas efterfrågan på tjänster ligga kvar på samma nivå som för samma tid 2015.
ME: STAFFAN ÅKERLUND