År 2030 ska samtliga kommunalt upphandlade bygg- och anläggningsplatser i Göteborg vara helt utsläppsfria. Det är målet för kommunens samtliga byggande förvaltningar och bolag som nu ska ta fram gemensamma riktlinjer för kommande upphandlingar.
– Detta är unikt. Ingen annan stad i Sverige går så långt som vi, säger Anastazia Kronberg, verksamhetsledare på Business Region Göteborgs verksamhet Gothenburg Climate Partnership.
Beslutet grundas på uppfattningen att arbetsmaskiner står för 20 procent av transportsektorns utsläpp i landet och att det finns stor risk att andelen kommer att växa. För Göteborg som räknar med att växa med ungefär en tredjedel fram till 2035 står det helt klart att utvecklingen måste stoppas.
Därför har Göteborgs Stads samtliga byggande förvaltningar och bolag gått samman för att ta fram gemensamma upphandlingskrav i syfte att påskynda bygg- och anläggningssektorns omställning till elektrifierade och tysta arbetsmaskiner. Målsättningen är att samtliga bygg- och anläggningsplatser i stadens regi ska vara helt utsläppsfria till 2030.
För att bredda kunskapsbasen samlades under tisdagen ett 90-tal branschaktörer för en marknadsdialog med representanter för de kommunala beställarna. Bland de medverkande fanns representanter för NCC och maskinuthyraren Cramo som också deltog i de efterföljande rundabordssamtalen.
– Det var positivt att se att så många aktörer visar intresse för detta och det känns verkligen som att alla vill åt samma håll. Vi är många som måste vara med om vi ska nå minskade utsläpp, alltifrån kravställare, beställare, entreprenörer, leverantörer till maskinuthyrare och så vidare. Att så många är med är viktigt för att vi ska lyckas, säger Jonas Albo, NCC:s inköpsspecialist för schakt och transport.
Även Maria Karlsson, hållbarhetschef på Cramo, uppskattade initiativet.
– Jag tycker att det var en bra dialog och intressanta diskussioner. För att komma framåt i frågan behöver vi ha en dialog med både kunder och tillverkare och då är sådana här initiativ viktiga. Det ska bli intressant att se vilka konkreta krav detta kommer att landa i. Det är många dimensioner att ta hänsyn till, säger Maria Karlsson,.
Bland deltagarna fanns även Emmyly Bönfors, centerpartistiskt kommunalråd och ordförande för miljö- och klimatnämnden.
– Nu är det skarpt läge och 2021 kommer vi att testa upphandlingskraven i praktiken. Göteborg ska vara en progressiv förebild och vi har stora chanser att bli ledande i dessa frågor. För att stadens näringsliv ska fortsätta att vara globalt konkurrenskraftigt behöver också staden fortsätta att vara drivande i dessa frågor och agera i samverkan med industrin, säger hon.
Text: Morgan Andersson, Nordiskemedier.se Bild: Business Region Göteborg