Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.
Hagströmska Gymnasiet i Falun är en skola med idrottsprofil med cirka 700 elever. Skolan har även ett gemensamt intag för bygg- och anläggningsprogrammen med 44 platser.
Andra och tredje året är anläggningsprogrammet tillval med 20 platser årligen. Inför 2020 togs beslutet att förnya maskinparken och det slutade med ett leasingavtal med Swecon. Resultatet är att eleverna får tillgång till tre nya Volvomaskiner – en EW160E utrustad med Dig Assist, en L60H och en EC18E
– Vi har på senare år inte haft några problem att fylla platserna på anläggningsprogrammet. Med en helt ny maskinpark så ser läget för oss ännu bättre ut, säger Per Jägrell, lärare på anläggningsprogrammet.
Vid upphandlingen var ett väl fungerande grävsystem en viktig parameter. För Per Jägrell är det närmast en självklarhet att skolan kan erbjuda grävsystem på någon av sina grävmaskiner. Dels för att tekniken kommit för att stanna, dels för att eleverna ska vara anställningsbara direkt efter avslutad utbildning.
För att försäkra sig om kvaliteterna med just Dig Assist tillbringade Per Jägrell och kollegan Ove Östlund en höstdag på Volvos democenter i Eskilstuna för att testa både maskiner och grävsystem.
– Jag har använt olika grävsystem genom åren, men Dig Assist är i en klass för sig. Det är ett enkelt och bra system som har allt som behövs. Den här lösningen kan jag varmt rekommendera andra skolor, säger Per Jägrell.
– Tanken är att både årskurs två och årskurs tre ska köra med Dig Assist. Ju fler timmar med grävsystem, desto större chans att de kan börja jobba direkt efter skolan.
Det nya leasingavtalet ersatte ett tidigare avtal där Swecon även då var samarbetspartner.
– Från det avtalet köpte vi ut en äldre bandgrävare, en fem år gammal ECR88D, så att eleverna även har något att skruva och byta slitdelar på, säger Per Jägrell som själv kört grävare sedan barnsben och jobbat i anläggningsmaskiner i tiotalet år.
Runt 2010 valde han dock att bli utbildare, först på Yrkesakademin och sedan tre år på Högströmska gymnasiet.
– Det finns inget bättre än att se glädjen hos ungdomarna när de lär sig nya saker, säger Per Jägrell.
Det finns dock andra grävsystem ute bland skolorna sedan tidigare. Hampe Mobärg, som nyligen lämnade jobbet som vd på Maskinentreprenörerna, berättar att eleverna på de nio ME-skolorna använder maskiner som inte är äldre än två år och att utbildning med grävsystem varit standard sedan flera år tillbaka.
Text: Morgan Andersson, Nordiskemedier.se Bild: Peter Holgersson