Äggosten är typisk för Bohuslän och enligt traditionen tillhörde den kalasmaten eller förningsrätterna. Förr i tiden vid stora högtider kom släkt och vänner kvällen före och lämnade förning (medhavd mat och dryck). Äggosten serverades då som mellanrätt eller som pålägg och lämpliga tillbehör ansågs vara ansjovis och sill. Numera används den som en efterrätt som serveras tillsammans med någon slags sylt.
Recept på äggost (5 personer)
Har man ingen äggostform kan osten göras i ett durkslag med silduk.
5 ägg
1.5 l mjölk
1.5 dl vispgrädde
2.5 dl gräddfil
0.5 dl strösocker
Tillbehör: Björnbärssylt alt. Hjortronsylt.
Gör så här
1. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och gräddfil i en stor gryta.
2. Låt blandningen sjuda på låg värme tills den börjar dela sig och bli flockig. Stäng av värmen och låt blandningen stå ca 5 min.
3. Ställ en äggostform eller durkslag över en bunke. Ös upp äggostblandningen i formen och varva med socker. Låt vila och rinna av 1 dygn i kyl.
4. Vänd upp äggosten på ett fat och servera med björnbärssylt eller kanel och socker.
Text: Cecilia Lundin Bild: Lina Eriksson