Ett nytt digitalt system kan revolutionera ledningsanvisningen och avsevärt minska väntetiden för entreprenörer. Göteborgsbaserade IT-företaget Eningo har utvecklat en lösning där digital information skickas direkt till maskinerna, vilket gör att arbetet kan komma igång snabbare. Eningo är specialiserat på ledningsanvisningar och hanterar ärenden via Ledningskollen. Genom deras nya system kan ledningsägare besvara entreprenörers förfrågningar på bara åtta sekunder – en markant förbättring jämfört med dagens process som kan ta flera dagar.
– Vi ser till att frågorna besvaras snabbare, men problemet är att entreprenörerna ändå får vänta i veckor på fysisk utsättning, säger Gösta Malmqvist, vd på Eningo.
Den traditionella metoden kräver att någon markerar ledningarnas placering på plats med sprayfärg. Eftersom mycket av informationen redan är digitaliserad, ifrågasätter Eningo behovet av denna tidskrävande procedur. Ofta används ändå GPS som riktlinje vid grävarbeten. Företaget samlade därför en grupp bestående av ledningsägare, entreprenadföretag, maskinstyrningstillverkare och akademiska experter för att skapa en säker, effektiv och juridiskt hållbar lösning. Resultatet blev en prototyp där digital ledningsinformation skickas direkt från ledningsägare till entreprenörernas maskiner.
– Vi vill visa att det går att förmedla data snabbt och säkert, och att systemet ska vara lätt att använda, säger Malmqvist.
Entreprenörerna kommer att använda Ledningskollen som vanligt men behöver ett kostnadsfritt konto hos Eningo för att ta emot informationen. Data kan sedan skickas till en specifik maskin eller ett projekt, med möjligheten att ha förvalda mottagarsystem. Utöver snabbheten ser Eningo även potential för kvalitetsförbättring. Entreprenörer kan enkelt korrigera felaktig information genom att mäta in och rapportera avvikelser, vilket i vissa fall kan berättiga till ersättning. Systemet gör det också möjligt att varna maskinförare när de närmar sig en identifierad ledning, vilket förbättrar säkerheten avsevärt.
– Det skulle innebära en stor arbetsmiljöförbättring. Man vill inte av misstag komma åt en högspänningsledning, säger Malmqvist.
Trots positiva reaktioner finns det skeptiker. Vissa hävdar att digitala kartor ofta är felaktiga och att ledningar måste lokaliseras manuellt. Malmqvist anser dock att de flesta ledningsägare har god kontroll över noggrannheten i sina kartor och att många ledningar, särskilt fiber-, gas- och fjärrvärmeledningar, är väl dokumenterade. En annan invändning gäller IT-säkerheten och risken för att känslig information hamnar i fel händer. Eningo planerar att lösa detta genom att kräva identifiering av användare och begränsa åtkomsten till data när projektet är avslutat. Informationen kommer dessutom att vara platsbunden och endast tillgänglig när användaren befinner sig i rätt område.
Testerna av systemet inleddes i Kungsbacka i december och kommer att fortsätta på olika platser i landet under de kommande två åren.
– Vi vill fånga upp utvecklingsbehov och ser redan att systemet är efterfrågat. Den första maskinföraren vi testade med berättade att han redan brukar mäta in information för att säkerställa dess riktighet, avslutar Malmqvist.
Fakta enligt artikel ur tidningen Entreprenad som är entreprenadbranschens egen tidning!
Prova gratis i en månad, gå in på www.entreprenad.com och registrera dig.