Kina landade för en tid sedan på månens baksida. Expeditionen ledde bland annat till att de hittat mineraler som inte verkar existera på jorden.
Under Apollo-uppdragen på 60-talet hämtade USA över 380 kilo prover från månen. Nu har Kina undersökt tidigare outforskade områden och hittat nya fynd rapporterar SVT Vetenskap.
Det var i december 2020 som Kina förde de första månjordproverna till jorden sedan 1976. USA och Ryssland har lyckats med samma bedrift tidigare.
I leveransen till jorden fanns bland annat sällsynta jordartsmetaller som lantan och platina och sex stycken tidigare helt okända mineraler.
– Hittills har vi hittat 100 sorter på månen. Av dessa är sex mineraler helt nya för oss, säger Wu Weiren, designer på Kinesiska rymdstyrelsen.
Enligt SVT ser nu flera stater månen och rymden som en möjlig källa till naturresurser. Men det finns även forskare som varnar för risker med en sådan exploatering.
– Det är sårbara miljöer som vi kommer att förändra permanent, säger månforskaren James Carpenter, på Europeiska rymdorganisationen, ESA.
Men alla är inte eniga:
– Att bevara jorden som en plats där mänskligheten kan fortsätta leva kommer så småningom att kräva råvaror från rymden, säger Lori Garver, tidigare biträdande administratör på Nasa till SVT:s Vetenskapens värld.
Text: Magnus Lilienström, Nordiskemedier.se Bild: Colourbox