En omfattande härva med penningtvätt och svart arbetskraft inom byggsektorn har avslöjats i Göteborg. Tretton personer har dömts och två företag har ålagts företagsböter.
Under en tvåårsperiod togs 40 miljoner kronor ut i kontanter för att betala svart arbetskraft. Brotten avslöjades efter att en ICA-handlare upptäckte regelbundna bankomatuttag från flera personer. Genom övervakningsfilmer kunde man se samma personer återkomma och ta ut totalt 100 000 kronor vid varje tillfälle.
Ekobrottsmyndighetens utredning visar att uttagen gjordes med 13 polska Visa-kort kopplade till den polska banken PKO. Kortens konton kunde spåras till två enskilda firmor registrerade för byggverksamhet.
Under två år betalade kunder in 64 miljoner kronor till dessa firmors konton. Pengarna skickades sedan vidare till olika polska konton. Enligt tingsrätten saknade både in- och utbetalningarna tillräckliga underlag, och bokföring saknades ofta helt. En stor del av inbetalningarna rapporterades inte till Skatteverket.
Tingsrätten konstaterar i domen att ”en mycket stor mängd transaktioner där de två firmorna systematiskt använts för att föra över pengar till Polen och därefter, efter vissa förflyttningar, tas ut som kontanter i Sverige. Det har således varit fråga om en planerad och organiserad verksamhet för förflyttning av pengar i ett näringspenningtvättsyfte”. Pengarna användes sedan för att betala svart arbetskraft inom byggsektorn.
Katarina Kepplerus, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, säger att arbetslivskriminalitet där arbetskraft exploateras är ett allvarligt samhällsproblem som drabbar arbetstagare, företag, samhället och statsfinanserna. ”Dessutom riskerar företag som följer lagar och regler att konkurreras ut av oseriösa aktörer,” säger hon.
Huvudmannen i brottshärvan kom till Sverige för 20 år sedan och har en stark anknytning till landet, men har tillbringat sju av dessa år i fängelse. Tingsrätten anser att skälen för utvisning väger tyngre än skälen mot. Han döms också till sex års fängelse. De andra tolv personerna döms till straff som varierar från villkorlig dom och böter till sex års fängelse. De två inblandade bolagen åläggs dessutom företagsböter på 500 000 kronor.
”Jag är mycket nöjd med tingsrättens dom och kan konstatera att domstolen gått på vår linje. Samtliga tilltalade har dömts i stort sett i enlighet med våra yrkanden. Huvudmännens påföljd samt utvisning är enligt mig fullt rimliga med tanke på den omfattande och systemhotande brottsligheten samt hur mycket pengar det rör sig om,” säger Katarina Kepplerus.
Fakta enligt artikel ur tidningen Entreprenad som är entreprenadbranschens egen tidning!
Prova gratis i en månad, gå in på www.entreprenad.com och registrera dig.