I gamla tider kallades den 22 februari för ”Petter Katt” och räknades enligt Bondepraktikan som den första vårdagen. En dag då tjälen börjar gå ur jorden och det blir enklare att genomföra grävarbeten. Ja, nu har det väl hänt en del sedan tidräknereformen den 17 februari 1753. Omedelbart efter den 17 februari det året följde 1 mars, och vips var alla vårtecken 11 dagar för tidiga.
Men i år verkar Petter Katt dröja något. På Västkusten råder bister kyla och vinterväder. Det ska mycket till om vi ska kunna räkna in flera dygn i rad med plusgrader inom kort. Så nu håller vi tummarna för vårens ankomst och ser fram emot en ljusare, och framför allt en varmare tillvaro.
Fakta 22 februari: Första vårdagen enligt Bondepraktikan. Björnen vänder sig i sitt ide och Petter Katt kastar en het sten i sjön så att isen går upp: Vintern skall gå vid Petter Katt eller spotta och ta bättre fatt.
Petter Katt är en försvenskning av Petri Cathedra (Pet. Cath.) som berättar om att aposteln Petrus blev kyrkans överhuvud denna dag.
Källa: Bondepraktikan