Sedan oktober 2018 har solceller på taken varit en standardlösning i Bokloks egenutvecklade bostadsprojekt. Nu tas ytterligare ett steg vid ett bostadsrättsprojekt i Landskrona där solcellerna även används för att leverera el till byggarbetsplatsen.
I slutet av året ska det vara inflyttning i Boklokprojektet Pilkvisten i Karlslundsområdet i Landskrona. De 33 lägenheterna är fördelade på två huskroppar med tre våningar vardera. I likhet med företagets egenutvecklade bostadsprojekt sedan 2018 har projektet planerats med solceller på taket för att bland annat försörja de boende med hushållsel.
– Ända sedan vi började sätta solceller i våra lägenhetsprojekt har jag haft en tanke om att de borde gå att koppla in tidigare så att man kan nyttja grön el redan under byggtiden. Jag började skissa på det och tillsammans med elentreprenören tog vi fram en lösning för hur det skulle kunna gå till. Och nu är det igång, säger Mikael Fischer, produktionschef på Boklok.
Skillnaden mot tidigare projekt är egentligen bara att solcellerna kopplades in så snart de satts upp på de då nyresta byggnaderna. Med hjälp av elentreprenören Strands Eltjänst innebar det att elproduktionen kom igång redan i slutet av augusti då det fortfarande återstod en stor del av byggnadsarbetet innan inflyttning som planeras till november och december i år.
Den mätare som satts upp visar att solcellerna under en solig dag kan komma upp i 30 kilowatt, vilket sägs vara fullt tillräckligt för att driva el till hela arbetsplatsen, inklusive byggbodar, verktyg och maskiner, och dessutom ge ett överskott som kan säljas till kraftbolaget.
– Den här idén är utmärkt. Det är en fantastisk tillämpning av solceller, där en lokalt producerad förnybar energikälla gör arbetsplatsen än mer grön. Det är ett fint exempel på när en bra lösning implementeras i ett enskilt projekt, som vi sedan kan utveckla och implementera i resten av Boklok, säger Refik Salievski, företagets specialist inom teknisk utveckling.
Text: Morgan Andersson, nordiskemedier.se Foto: Boklok