Hösten börjar närma sig och med den kommer svampsäsongen. Många ger sig ut i skogen på jakt efter svamplyckan. Men var hittar man svamp och vilka sorter är säkra att äta?
Här är experternas tips på hur du som nybörjare lyckas med svampplockningen!
Svampsäsongens varaktighet kan pågå ända från midsommar till november, beroende på art och plats. Den bästa tiden att fynda svamp är oftast en molnig dag ett par veckor efter ett ordentligt regn.
Att ge sig ut i skogen är ett härligt sätt att koppla av. Men som nybörjare kan det vara svårt att veta var man hittar svamp, många tvekar även inför rädslan att plocka fel sorts svamp. Ett gott tips är att börja med kantareller eller soppar, som är lätta att känna igen och sällan förväxlas med giftiga svampsorter.
Goda svampsorter som är säkra att plocka
Gula kantareller
Högsäsongen för de gula kantarellerna är mellan augusti och september men går att finna ända in på senhösten. De växer i de flesta skogar över hela landet. Kantareller trivs bra där det finns mycket träd och gärna lite fuktig miljö. Bra platser att leta på är bland mossa, nära en bäck eller där stig trampats upp.
De gula kantarellerna är lätta att känna igen och det finns ingen giftig svampsort som liknar dem. De kan däremot förväxlas av ovana svampplockare med den oätliga narrkantarellen. Narrkantarellen, även kallad falsk kantarell, växer vid stubbar och myrstackar. Den är mer orange i färgen och har en mörkare och smalare fot jämfört med den gula kantarellen. Denna svampsort är inte giftig men hör inte till matsvampar och bör ej ätas.
Trattkantareller
Trattkantareller, även kallade höstkantareller, finns september till november. De växer i mossig barrskog över hela Sverige. Trattkantarellen har en tunn gulbrun till brunsvart trattformad hatt. Dess undersida har gula till gråa förgreningar som löper ned på den brungula foten.
Se upp! Trattkantarellen har förväxlats med den giftiga svampsorten toppig giftspindling.
Karljohanssvamp
Karljohanssvamp, även kallad stensopp, finns mellan juli och september. De växer i löv- och barrskog. Karljohanssvamp har en bred fot i vit till ljusbrun och ett vitt ådernät som ofta syns högst upp mot hatten som är ljusbrun till mörkbrun. Hattens undersida är gulaktig.
Andra soppar som är goda att ha i matlagning är smörsopp, tegelsopp och sandsopp. Soppar är lätta att känna igen på sin hatt som har en tvättsvampaktig undersida. Istället för skivor under hatten har de små täta rör. Det finns i stort sett ingen sopp som är giftig att äta efter tillagning vilket gör dem till utmärkta nybörjarsvampar.
Blek taggsvamp
Blek taggsvamp finns mellan augusti och oktober. Den växer ofta i större grupper i mossig bland- och barrskog. Blek taggsvamp har en ljusbeige hatt med täta taggar under som sträcker sig en bit ned på den vita foten. Denna svampsort är en bra nybörjarsvamp då den är svår att förväxla med någon giftig svamp.
Lycka till i svampskogen!
Bild: iStock