Nu är påsken här och det är dags att frossa i ägg i alla dess former. Kokta ägg har en självklar plats på frukostbordet, påskbuffén och till mellanmålet. Men hur lång tid tar det efter man lagt ner ett ägg i kokande vatten till att det blir alldeles perfekt? Här får du en ägg-guide som hjälper dig att hitta den perfekta koktiden för just din smak.
Hur lång koktid för löskokt, mjukkokt och hårdkokt?
3 minuter
Både vitan och gulan är lös. Passar bra till emulsioner och dressingar, till exempel Nobisdressing.
4 minuter
Lös gula, något fastare vita. Rätt koktid för att servera ägget på eller i pasta som blir härligt krämig.
5 minuter
Gulan fortfarande rinnig, men vitan har börjat bli fastare i sin konsistens. Koktid för ett perfekt löskokt ägg.
6 minuter
Äggulan börjar koagulera i kanterna men är fortfarande mycket krämig. Fast vita.
7 minuter
Krämig gula som börjar bli fast och en helt fast vita. Precis mitt emellan löskokt och hårdkokt.
8 minuter
Något fastare äggula. Passar bra till sallader och krämiga men fasta ägghalvor.
9 minuter
Fast vita och gula. Nu börjar äggen närma sig hårdkokta. Ultimata koktiden för att hacka ner i till exempel grabbröra och gubbröra. Också perfekt koktid för ägghalvor.
10 minuter
Ljusgul gula. Mycket nära helt hårdkokt.
11 minuter
Gulan har börjat få ett vitt, grynigt utseende. Rejält hårdkokt. Efter 11 minuter börjar äggulorna få en grön kant och blir gryniga och torra. De blir tråkiga i både utseende och smak och brukar skämtsamt kallas militärägg.
Fakta: Mitt kök Expressen