– Efter att rotavdraget sänktes från 50 till 30 procent av arbetskostnaden finns tydliga tecken på att svartjobben har ökat igen vilket är bekymmersamt, säger Pontus Sjöstrand, vd för Måleriföretagen i Sverige.
Sänkningen av rotavdraget till 30 procent blev ett smörjmedel för svartjobb. En färsk undersökning visar att en majoritet av det svenska folket vill återställa rotavdraget till den högre nivån.
För snart fyra år sedan sänkte regeringen rotavdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. En färsk undersökning gjord av Kantar Sifo, på uppdrag av Måleriföretagen i Sverige, visar att sex av tio vill återställa rotavdraget till den högre nivån.
– Rotavdraget är en uppskattad reform av den breda allmänheten i hela landet. Avdraget har en stor samhällsekonomisk betydelse. Våra erfarenheter och analyser visar att rotavdraget möjliggjorde för små och medelstora företag att skapa fler uppdrag och ge ökad sysselsättning. Men efter att rotavdraget sänktes från 50 till 30 procent av arbetskostnaden finns tydliga tecken på att svartjobben har ökat igen vilket är bekymmersamt, säger Pontus Sjöstrand.
Enligt Kantar Sifos undersökning tycker åtta av tio (83 procent) svenskar att rotavdraget är bra och sex av tio (58 procent) vill att rotavdraget ska återställas till 50 procent av arbetskostnaden. Drygt hälften (55 procent) anser även att rotavdraget är en reform för alla oavsett inkomst.
Varannan tillfrågad (48 procent) tror att viljan att köpa svarta hantverkstjänster har ökat sedan rotavdraget sänktes. Samtidigt visar undersökningen att drygt sex av tio (66 procent) tror att viljan att köpa vita hantverkstjänster skulle öka om rotavdraget återställs till 50 procent av arbetskostnaden. Sju av tio (70 procent) tror att rotavdraget har stor betydelse när det gäller att motverka svartarbete och fusk.
Drygt hälften (53 procent) tror att ett återställt rotavdrag skulle ha en stor effekt när det gäller att skapa nya arbetstillfällen inom hantverksyrken.
– Rotavdraget handlar om att motverka oseriösa aktörer som riskerar att slå ut seriösa företag som vill verka på en sund marknad. Vi behöver värna om våra seriösa företag – det är dessa arbetsgivare som skapar tillväxt och arbetstillfällen och som bidrar med pengar till statskassan via skatter och avgifter. Pengar som kan användas till vård, omsorg och skola, säger Pontus Sjöstrand.
Text: Morgan Andersson, Mentoronline,se