Hundratals barn testade att jobba som maskinförare under höstlovet. Under måndagen och tisdagen har de höstlovsfirande barnen i Göteborg fått en chans att testa på hur det kan vara att jobba med grävmaskin, lastbil eller skotare. Under de två dagarna utanför Universeum i Göteborg har det varit fullt med aktivitet runt de olika simulatorerna. När Entreprenad.com tittade in var det både barn och vuxna som testade på hur arbetet för en maskinförare kan vara.
Under höstlovet kör naturbruksgymnasierna från Västra Götalandsregionen runt med en simulator-buss för att väcka barns intresse för maskiner. Där inne finns fem olika simulatorer som gör det möjligt att med joysticks, ratt och i vissa fall VR-glasögon få en så verklighetstrogen upplevelse som möjligt.
Jonathan Lind fyller 10 år i januari, men är redan en van simulatoranvändare. Han fick en inte helt enkel uppgift när han skulle lasta timmer med en joystick i varje hand.
– Det var svårt men roligt. Det var lite krångligt med spakarna, hur man skulle få in trästockarna, säger Jonathan Lind.
Vad var det roligaste med den här? Man fick lära sig nya saker. Jag har inte suttit i en sån här simulator, men jag har suttit i andra simulatorer. Hur var det här jämfört med andra simulatorer? – Bättre. För det var svårare och mer utmaning, säger Jonathan Lind.
Om han vill jobba som maskinförare var så klart svårt att svara på för tioåriga Jonathan Lind. Men kanske har ett intresse för maskinerna väckts. För målet med de här dagarna är just att de får upp ögonen och får ett intresse tidigt.
Sofie Bertilsson som är kommunikatör på naturbruksförvaltningen på Västra Götalandsregionen berättar att det var ett par hundra barn som kom och testade simulatorerna.
– Det har varit bra drag hela tiden. Det brukar ofta vara så. Många blir förvånade över hur verklig upplevelse man kan få i en simulator. Det blir en wow-effekt.
Fokuset på deras utbildningar ligger på skogs- och lantbruk, men de har även inslag av entreprenadmaskiner och lastbilar. De två första dagarna i Göteborg följs upp av två dagar i Trollhättan. I Göteborg kom det även förbi två elever som ska göra sitt gymnasieval nästa år med blickarna mot naturbruksgymnasierna. Om de nu väljer inriktningen eller inte, återstår att se, men en sak är klar. De som gör valet, kommer att få mycket tid med maskiner. Fysiskt eller virtuellt.
– Vi använder mycket ny och digital teknik i våra utbildningar, så det här är ett sätt att få folk att testa på det, säger Sofie Bertilsson.
Text/Foto: Joel Eriksson, Entreprenad.com