Tusentals maskinförare saknas i Sverige, och läget riskerar att försvåra både infrastruktursatsningar och den gröna omställningen. Det var budskapet när Maskinentreprenörerna (ME) deltog i ett seminarium i riksdagen den 2 april.
Bakom seminariet stod riksdagsledamoten Saila Quicklund (M) från arbetsmarknadsutskottet, och fokus låg på den växande kompetensbristen inom entreprenadbranschen – ett problem som blivit allt mer akut.
Inledningsvis beskrev Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna, allvaret i kompetensbristen.
– Tack till alla er som är här och lyssnar på oss prata om en fråga som är viktig för oss, men framför allt för vår bransch, en fråga som kommer att påverka hela Sverige, sade Anders Robertsson.
Anders Robertsson betonade att ME organiserar 4 200 medlemsföretag med omkring 25 000 anställda över hela landet.
– Från små infrastrukturprojekt i södra Sverige till stora industriprojekt i norr, gemensamt för alla våra företag är att de lägger grunden för Sverige.
Han underströk vidare entreprenadbranschens centrala roll vid samhällsbyggnad och krishantering.
– När nya bostäder byggs, elledningar dras, kärnkraftverk ska byggas, är maskinentreprenörerna först på plats. Vi håller även samhället igång genom underhåll av vägar, järnvägar, vatten och avlopp. Våra medlemsföretag är dessutom viktiga vid kriser och klimatförändringar, vi röjer vägar och återställer infrastruktur när det krävs.
Anders Robertsson konstaterade att det just nu saknas omkring 2 000 anläggningsmaskinförare och markarbetare i branschen, och prognoser visar att bristen kan stiga till 5 000 inom bara några år.
– Det här är inte bara vår utmaning, utan hela Sveriges. Om vi inte löser detta kommer vi inte kunna genomföra planerade infrastruktursatsningar i tid, och den gröna omställningen riskerar att bromsas upp. Vi är redo att ta ansvar men måste få rätt förutsättningar, sade Anders Robertsson.
Efter seminariet utvecklade Robertsson sina tankar kring branschens utmaningar. Han pekade bland annat på svårigheterna att erbjuda praktik (APL) till elever, och att arbetsmarknadsutbildningar inte alltid motsvarar företagens faktiska behov.
– Våra medlemsföretag märker av kompetensbristen i sin vardag. Exempelvis har de svårt att erbjuda elever arbetsplatsförlagt lärande (APL) eftersom alla arbetsplatser inte klarar av detta. Dessutom finns en matchningsproblematik med arbetsmarknadsutbildningar för anläggningsmaskinförare, där utbildningarna inte alltid matchar företagens faktiska behov.
Robertsson efterlyste ett större ansvarstagande från myndigheter och skolor. Skolverket bör enligt honom se till att den pågående planerings- och dimensioneringsreformen verkligen får effekt, och att skolor får tillräcklig ersättning för att bedriva anläggningsutbildningar.
– Skolverket måste säkerställa att planerings- och dimensioneringsreformen följs upp och att skolorna får rätt ersättning för anläggningsutbildningar. Dessutom krävs en bred samverkan för att förändra attityder kring praktiska yrken. När kompetensförsörjningen fungerar kan maskinentreprenörerna leverera ännu större samhällsnytta.
Robertsson sammanfattade seminariet positivt.
– Jag tar med mig det starka engagemanget från både paneldeltagare och politiker. Det ger goda förutsättningar för fortsatt dialog.
Fakta enligt artikel ur tidningen Entreprenad som är entreprenadbranschens egen tidning!
Prova gratis i en månad, gå in på www.entreprenad.com och registrera dig.