Enbart i Göteborg resulterar det lokala trafikbullret i samhällskostnader kring 1,5 miljarder kronor per år, enligt stadens miljöförvaltning. En av dessa miljarder skulle kunna sparas om trafikanterna övergick till ”tysta däck”, enligt forskare på Sahlgrenska.
Höga ljudnivåer kan leda till koncentrationssvårigheter, stress, sömnbrist och i förlängningen ett flertal allvarliga sjukdomar, exempelvis högt blodtryck. Göteborg är en av de städer som tar bullerproblematiken på allvar och har i flera år genomfört mätningar som tyder på att problemen tenderar att öka.
Miljöförvaltningens bullerkartläggningar visar svart på vitt att cirka 110 000 göteborgare utsattes för trafikbuller som överstiger 55 dBA i ekvivalent ljudnivå vid sin bostad år 2013. Vid den senaste mätningen som gjordes 2018 hade antalet ökat till cirka 135 000. En slutsats är att den kostnad som trafikbullret varje år belastar Göteborgssamhället med stigit från 1,2 till 1,5 miljarder kronor under de fem åren.
Den dominerande delen av bullret kommer från vägtrafiken, följt av järnvägstrafik, flygtrafik och industri.
– Kostnaderna för samhället handlar bland annat om sjukhusvistelse och arbetsfrånvaro på grund av negativa hälsoeffekter som i sin tur beror på trafikbullret. Den ökade kostnaden vi nu har sett visar hur viktigt det är att vi fortsätter jobba aktivt för att få ner stadens ljudnivåer, säger Belma Krslak, miljöutredare på miljöförvaltningen.
Göteborgs stad har sedan 2019 ett nytt åtgärdsprogram mot buller. Ambitionen är i första hand att förebygga omgivningsbuller vid bostäder, skolor, förskolor, parker, natur- och rekreationsområden.
Med i arbetet är arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utrett hur stor nytta olika bullerdämpande åtgärder kan göra för ljudmiljön. En upptäckt sticker ut och det är den inverkan användandet av tysta däck, som redan finns på marknaden, beräknas ha på ljudmiljön.
– Vi skulle kunna bespara Göteborgssamhället en miljard kronor årligen om kommun, näringsliv och alla som trafikerar gatorna byter till tysta däck enligt nya beräkningar, säger Mikael Ögren på arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Fakta/ Buller och hälsa
Buller kan påverka människan negativt i form av koncentrationssvårigheter, försämrad sömn och ökad stress. Detta kan leda till högt blodtryck, åderförfettning och i förlängningen många allvarliga sjukdomar, vilket kan leda till för tidig död. Barn är extra känsliga för buller. En god ljudmiljö har stor betydelse för barns utveckling och lärande. Buller riskerar att ge långsiktiga effekter för barnens kognitiva utveckling, minne och läsförmåga.
Källa: Miljöförvaltningen Göteborg Text: Morgan Andersson